Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 06. 11.

Szaúd-Arábia tovább folytatta a légicsapásokat, Jemen SCUD rakétákkal válaszol

2015. 06. 11.

Legalább hat civilt, köztük gyerekeket és nőket öltek meg a legutóbbi szaúdi légitámadások Jemen északnyugati tartományban Sa’ada-ban.

Helyi források szerint a szaúdi vadászgépek Sahar kerületben Sa’ada-t vették célba hétfőn. Sa’ada az egyik legsúlyosabb károkat elszenvedett helyszín, mióta Rijád az ENSZ felhatalmazása nélkül elindította a Jemen elleni hadjáratát március 26-án.

A vadászgépek mellett a szaúdiak tankokat is bevetettek, melyekkel rakétákat lőttek ki a Sa’ada tartományban lévő Hidan kerületre.

Ezt megelőzően a szaúdi vadászgépek a főváros, Sana’a, valamint az északi Amran tartomány számos pontját támadták.

Szaúd-Arábia a légicsapásokat Sana’a-ban hivatalosan Ali Saleh, az egykori jemeni elnök, Ali Abdullah Saleh fia ellen hajtotta végre.

Hajjah tartományban Harad kerülete szintén tüzérségi tűz alá került.

A távközlési központra és a katonai állásokra a keleti Hadhramaut tartományban is légicsapásokat mértek.

Vasárnap legalább 44 embert öltek meg és 180 másik megsebesült, amikor a szaúdi vadászgépek a fővárost célozták.

Egy nappal korábban a szaúdi vadászgépek egy iskolát, egy média centert, egy lakónegyedet, és más civil helyszíneket bombáztak szerte a keleti Hajjah tartományban, kioltva közel 40 ember életét.

A március 26-ai légicsapások kezdete óta már több ezer jemeni, köztük számos gyermek és nő vesztette életét.

Szaúdi hercegek menekülnek, miután Jemen válaszcsapást mért egy SCUD rakétával

A szaúdi királyi család tagjai fejvesztve menekülnek az országból, miután Jemen végrehajtotta az első rakétacsapást Szaúd-Arábia déli részén a szombati nap folyamán.

Szaúdiak, beleértve a király család tagjai, menekülésbe kezdtek szombaton, mikor Szaúd-Arábia déli része ellen támadást indítottak Jemenből

 Több kilométer hosszú kocsisorban álltak az autók, mikor a Szaúd-Arábiában lévő Khames al-Mushait város lakói menekülni kezdtek, miután a városukat rakétatalálat érte Jemen részéről, jelentette az arab nyelvű Sa’ada Press internetes híroldal.

 A rijádi központú Ahrar al-Hejaz szintén beszámolt, hogy számos szaúdi herceg menekült nyugati országokba, különösen Franciaországba és Nagy-Britanniába, a Salman király vezetésével véghezvitt sikertelen katonai támadások és tervek következtében, hozzátéve, hogy számos herceg menekül el az országból a tárgyalás és a büntetéstől való félelem miatt is, amiért ellenzik a király Jemen ellen vívott háborúját.

 Egy magas rangú jemeni tisztviselő aláhúzta, hogy a Jemen által Szaúd-Arábiára kilőtt rakéta figyelmeztetés a rijádi kormány számára, hogy hagyjon fel a szomszédos ország ellen vívott háborúval.

 “Szaúd-Arábia célba vétele egy SCUD rakétával figyelmeztetés Rijádnak, és reméljük, megragadta az értelmét.” – idézett egy névtelenségét kérő vezető tisztviselőt az Al-Mayadeen TV vasárnap.

A forrás megerősítette, hogy a jemeni hadseregnek számos eszköz áll rendelkezésre Szaúd-Arábia ellen, ha a monarchia nem hagy fel a sana’a-i kormány elleni támadásokkal.

Orientalista.hu –Tia (Al-Mayadeen tv, Sa’ada Press, ABNA, Press TV)

Megosztom:

,
Back to Top ↑