Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 04. 19.

Szaúd-Arábia továbbra is bombázza Jement

2016. 04. 19.

A jemeni Húszik és az egykori elnök, Abd Rabbuh Mansur Hadi hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek Kuvaitban, hogy ezzel újabb állomására érkezzenek el az ENSZ által tető alá hozott béketárgyalásoknak.

Az iráni PressTV értesülései szerint azonban továbbra sincs minden rendben: habár az ENSZ jemeni különleges nagykövete, Ismail Ould Cheikh Ahmed szerint a térgyalások előrejelzése óta csupán kisebb erőszakos cselekmények történtek a térségben, a lakosság jelentései szerint a szaúdi vadászok továbbra is bombázzák az országot.

A lakossági bejelentések szerint hétfőn reggel az észak-jemeni Jawf provinciában található al-Ghayl negyedet érte légitámadás Szaúd-Arábia részéről. Rijád ezenkívül nagyfokú felderítésbe kezdett Sana’a városának környékén, ahol többször is észlelték a vahabita monarchia drónjait a település egén.

Mindeközben Hadi támogatói sem tétlenkednek: az exelnököt támogató milicisták rakétákkal és tüzérségi ágyúkkal lőtték Sirwah városát, mely a fővárostól 120 km-re keletre található.

Abdulmalek al-Mikhlafi, Hadi árnyékkormányának külügyminisztere mindeközben egy nyilatkozatában kifejezte, hogy bár nem várja, hogy megállapodnak a felek a soron következő kuvaiti tárgyalások során, de bízik abban, hogy tesznek egy lépést a megegyezés irányába.

Jemenben jelenleg tűzszünet van érvényben, melyet azonban a szembenálló felek folyamatosan megsértenek. Az ország területének nagy része a fővárossal egyetemben, Rijád folyamatos agresszív nyomulása ellenére továbbra is a Húszi Ansarullah mozgalom kezén van.

A vahabita királyság, mely egyébként februárban végre elismerte, hogy háborút folytat déli szomszédja ellen, továbbra is erőteljesen támad, annak ellenére is, hogy egyre valószínűbb, hogy a háborút nem nyerheti meg, legfeljebb egy patthelyzetet alakíthat ki.

Szaúd-Arábiát egyre többen kritizálják Jemen miatt, ugyanis egyre nyilvánvalóbb, hogy a monarchia légiereje direkt céloz meg civil célpontokat. Ezen támadásoknak eddig legalább 9400 halálos áldozata, valamint több, mint 16000 sebesültje van, valamint ezekben elpusztult az ország infrastruktúrájának jelentős része: többek között gyárak, iskolák és kórházak.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑