Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2018. 09. 16.

Szaúd-Arábia Vaskupola ütegeket vásárolt Izraeltől

2018. 09. 16.

 

A londoni székhelyű arab Al-Khaleej Online magas rangú diplomáciai forrásokra hivatkozva csütörtökön azt állította, hogy Szaúd-Arábia megvásárolta a Vaskupola légvédelmi rendszert Izraeltől, hogy megvédhesse magát a jemeni hútszik rakétatámadásaitól. A megállapodás komoly előrelépésnek számítana az izraeli-szaúdi kapcsolatokra nézve.

Izraeli biztonsági tisztviselők azonban nem sokkal a riport megjelenése után határozottan elutasították a megállapodásról szóló állításokat. A szaúdiak még nem reagáltak.

A jelentés szerint a megállapodás az Egyesült Államok közvetítésével született meg, és a szaúdi fél vállalta, hogy a rendszer nem fog veszélyt jelenteni Izraelre vagy szövegségeseire.

A riport megjegyezte, hogy Izrael kezdetben hallani sem akart a Vaskupola eladásáról a szaúdiknak – és úgy egyáltalán arab országoknak -, mert a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat, és a rendszert akár a zsidó állam ellen is bevethetnék. Szaúd-Arábia azonban bevonta az amerikaiakat, akik nyomást gyakoroltak és megváltoztatták az izraeliek álláspontját.

Az üzletet állítólag néhány hónapon belül megejtik, és az első üteg december környékén érkezik Szaúd-Arábiába, amit a Jemennel közös határnál fognak üzembe helyezni.

Izrael polgárainak biztonságát háromszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl semlegesíti.

Izrael és Szaúd-Arábia között nincs diplomácia kapcsolat, és a királyság nem ismeri el a cionista államot. Izrael az elmúlt években utalt rá, hogy titkos kapcsolatot ápol Szaúd-Arábiával az Irán elleni küzdelem részeként. A titkos kapcsolatokról szóló pletykákat a szaúdi tisztviselők határozottan tagadták. Egy szaúdi tábornok azonban 2016-ban Jeruzsálembe látogatott, ahol izraeli törvényhozókkal találkozott, és más szaúdi tisztviselők is több alkalommal találkoztak nyilvánosan izraeli tisztviselőkkel.

Mohammed bin Szalman szaúdi trónörökös egy áprilisban megjelent interjúban elismerte Izrael békés létezéshez való jogát, és felvázolta a királyság és a zsidó állam közötti jövőbeli diplomáciai kapcsolatok kilátásait.

Szalman dicsérte a zsidó államot és utalt a békében rejlő lehetőségekre: “Izrael méretéhez képest egy nagy és növekvő gazdaság, és természetesen vannak olyan érdekek is, amelyeket osztunk Izraellel, és ha béke lesz, nagy érdekek szövődhetnek Izrael és az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai és az olyan országok, mint Egyiptom és Jordánia között.”

Újkelet

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑