Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2015. 04. 19.

Szaúd-Arábiai agressziók Jemen ellen

2015. 04. 19.

A vahabita szaúdi dinasztia az elmúlt nyolcvan évben nyolcszor támadta  és avatkozott be a szomszédos Jemen belügyeibe. A XX.század folyamán a szaúdi vezetés többször megpróbálta megakadályozni a jemeniek demokratikus változását, ha kellett csapatokat küldött, hogy leverje a forradalmakat.

1934-es háború és az Al-Taif egyezmény

yemen_karta_4

Jemen a XX. század elején

Mohamed ibn Ali Al-Adrisi aasziri emírje  1915-ben országát brit védnökség alá helyezte. 1925-ben fegyveres konfliktus tört ki az akkori Mutewakilita Jemeni Királyság és a britek támogatását élvező Aaszir emirátus között ami eredetileg  a Jemeni Királysághoz tartozott. Az adrisziek a britek szövetségeséhez a szaúdiakhoz fordultak segítségül, akik hamar bevonultak Aaszirba és Najranba. 1933.-ban az adrisziek elpártoltak a britektől és a szaúdiaktól, így lehetőség nyílt a Jemeni Királyságnak, hogy visszaerezzék az elfoglalt területeiket,amit meg is tettek. 1934-ben háború tört ki a brit fegyverekkel támogatott Szaúd-Arábia és Jemen között. A konfliktus az Al-Taif egyezménnyel ért véget miszerint Aaszir és Najran egy része szaúdi védnökség alá kerül és 20 év múlva felülvizsgálják.  Szaúd-Arábia nem volt hajlandó a további tárgyalásokba bocsátkozni és 2000-ben annektálta a  vitatott területet.

1948 – Az Alkotmányos forradalom leverése

imám abdallah alwazir

Abdallah Al-Wazir Imám

Abdallah Al-Wazir Imám  vezetésével forradalom tört ki Jemenben az abszolút monarchia intézménye ellen. A népfelkelés végzett az akkori uralkodóval Yahya Hamid Al-Din Imámmal és alkotmányos monarchiát teremtett az országban. A szaúdi család félt attól, hogy hasonló törekvések az országban is kibontakozhatnak, ezért Ahmed Hamid A-Din Imám oldalán katonailag is beavatkozott a jemeni polgárháborúba. A forradalmat leverték, Amed Imámot a trónra emelve  visszaállították az abszolút monarchiát.

1962 – A Köztársasági háború

Jemenben polgárháború tört ki a köztársaság pártiak  és a monarchisták között.  Egyiptom a monarchiát megdönteni kívánó népi felkelést támogatta, akik  alkotmányt és választójogot követeltek. Szaúd-Arábia az uralkodó pártját fogta.  Egyiptom több ezer katonát küldött Jemenbe, Szaúd-Arábia Izraellel közösen légitámadásokat indítottak a jemeni és egyiptomi csapatok ellen. A háború nyolc évig tartott 1970-ben Szaúd-Arábia kénytelen volt elismerni  a Jemeni Köztársaságot ezzel véget ért a háború.

köztársaásg pártiak 1967

Köztársaság pártiak 1967

monarchisták 1962

Jemeni monarchisták 1962

1969 – Al-Wadiai csata

Az egyesítést előtt  az akkori Népi Demokratikus Jemeni Köztársaság katonai akciót indított Hadramaut térségben, hogy visszaszerezze a szaúdiak által elfoglalt területeket. A jemeni erők pár km-re lévő shurur városig jutottak el,de hamarosan kénytelenek voltak visszavonulni, mivel a külföldi támogatást élvező szaúdiak döntő csapást mértek a jemeniekre.

1994 – Az Egyesülés háborúja

ali abdallah szaleh és  ali salem abjad az unió aláirása 1989

1989 november 30.-án Ali Abdallah Saleh és Ali Salem Abjad aláírják a két Jemen egyesülését.

Szaúd-Arábia az ENSZ-ben és az Arab Ligában is ellenezte a két Jemen egyesülését. Szaúd-Arábia érdekében állt, hogy a gyengébb déli Népi Demokratikus Jemeni Köztársaság az ő befolyásuk alatt maradjon és ne egyesüljön északi szomszédjával.. A nemzetközi szervezetek elutasították a szaúdi követelést miszerint nemzetközi erők avatkozzanak be a Jemeni konfliktusba. A vahabita királyság fegyverekkel támogatta a délieket, de végül a két Jemen egyesült.

2010 – A hatodik háború – A Felperzselt Föld Művelet

Fegyveres konfliktus tört ki  Allah Támogatói Mozgalom (Húszik) és  Ali Abdallah elnök által vezetett jemeni kormány között. A vahabita királyág ekkor még az elnököt támogatta és fegyverekkel küldött a hozzá hűséges szalafita csoportoknak, hogy megtámadják a húszik által lakott területeket.

A jemeni hadsereg a szaúdiak jóváhagyásával Szaúd-Arábia területéről támadták a húszik állásait. A szaúdi, amerikai, pakisztáni, jordán és marokkói légierő folyamatosan bombázta a húszi síiták által lakott településeket. A húszik viszont sikeres gerilla akcióikban  áttörték a jemeni hadsereg vonalait, és 46 stratégiai katonai pontot foglaltak el szaúdi területeken.  Több tucat szaúdi esett fogságba és számos tankra és  katonai járművekre tettek szert a síita jemeni harcosok.

2015 – Szaúdi – Öböl menti szövetség agressziója, Az Elhatározottság Vihara hadművelet

ali abdlaah ellenes tüntetés

Ali Abdallah ellenes tüntetés

2011-ben az  úgymond arab tavasz hatása Jement is elérte és a változást követelő erők elmozdították a Ali Abdallah elnököt. A diktátort pár évvel ezelőtt még a szaúdiak támogatták egy hasonló konfliktusban, de most hátat fordítottak neki ezért kénytelen volt elhagyni az országot.

A szaúdiak jóváhagyásával ideglenes kormány alakult és Abdrabah Mansuor lett az ideglenes elnök míg az ország megalkotja új alkotmányát és választási rendszerét. A demokratikus változások  zsákutcába fulladtak ezért nacionalista és demokratikus mozgalmak tüntetésekbe kezdtek. A tüntetők mellé állt a húszik mozgalma is. Ennek hatására Mansour is kénytelen volt elmenekülni az országból és Szúad-Arábiában talált menedéket.

jemeni hadsereg az alkaida ellen

Jemeni hadsereg támadja az Al-Kaida állásait

A konfliktus hatására az Arab Liga kétnapos konferenciát tartott, hogy békés megoldást találjanak, de szaúdi delegáció kivonult és félbeszakította a tárgyalásokat, és bejelentette az Elhatározottság Vihara hadművelet elindítását.

A jemeniek elleni háborút  Szaúd-Arábia, Katar, Bahrein, Kuvait, Egyesült Arab Emirátusok, Jordánia, Marokkó, Szudán, Egyiptom és Mauritánia támogatta, míg a többi arab ország ellenezte a katonai beavatkozást. Az arab országok koalíciója több mint három hete bombázza a húszik állásait. A valóságban a támadások lakott területeket  pusztít el ahol civilek tucatjai vesztik életüket. A szaúdiak szándékosan bombázzák az ország infrastruktúráját, ezzel akarják térdre kényszeríteni a jemenieket.  Szaúdi támogatással az Al-Kaida jemeni szárnya elfoglalta  Adent, de a húszi erők hamar visszafoglalták a várost.  A koalíciós erők 150 000 katonát állomásoztatnak a szaúdi-jemeni határon akik folyamatos rakétatámadásokkal pusztítják a húszik által lakott településeket.

Amerikai és szaúdi flotta a tenger felül is elzárta Jement.  Az agresszióhoz  Izrael és Pakisztán is csatlakozott, bár az utóbbi parlamenti szavazást tartott ahol elutasították a beavatkozást ezután Pakisztán hazahívta a Szaúd-Arábiában állomásozó légiflottáját.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑