Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2014. 11. 03.

Szaúd-Arábiai női konferencia nők nélkül

2014. 11. 03.

Nők a társadalomban címmel tartottak konferenciát. A meghívottak között egyetlen egy nő sem akadt.

A sivatagi királyság USA és a nyugati világ egyik legfőbb szövetségeséhez valahogy nem akar elérni az Arab Tavasz szele, pedig lassan már négy éve elhozta számos országba a demokráciát. Szaúd Arábia még várat magára jó pár évvel ezelőtt beharangozott első választást majd csak 2015-ben tartják meg önkormányzati szinten ahol állítólag a nők is részt vehetnek.

Addig is a nőknek tartott konferencián az érintettek nem vehetnek részt. A Qassim Egyetemnek tartott rendezvényen állítólag 15 ország képviseltette magát, a képen egy férfi kivételével mindenki az ország hagyományos öltözetét viselte.

Az emberi jogokkal foglalkozó szervezetek valahogyan elfelejtették a szaúdi nők sanyarú sorsát. Nem csak, hogy teljesen alá vannak rendelve a férjük akaratának, de a vallási rendőrség is igen szigorú törvényeket tartat be velük.

A szaúdi nőknek tilos autót vezeti, tilos bármilyen internetes közösségnek tagja lenni. Tilos a engedély nélkül házat kísérő nélkül elhagyni. Tilos a férfi írásos engedélye nélkül egyedül utazni. Ez még sorolhatnánk.

2012 novemberében kiderült, hogy a szaúdi nőknek külön árusított telefonokba, SIM kártyákba helymeghatározó programot telepítettek. A vallási rendőrség utasítására a szolgáltatót sms-ben értesítik a férjet vagy a gyámot a szaúdi nők tartózkodási helyéről.

orientalista.hu

Megosztom:

Back to Top ↑