Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 12. 31.

Szaúd-Arábiának nem sikerült “térdre kényszeríteni” Oroszországot

2015. 12. 31.

A német Junge Welt lap szerint a Szaúdi Királyság próbálkozásai Oroszország “térdre kényszerítése” érdekében kudarccal végződtek. Oroszországnak ugyanis sikerült hatalmas új piacokra betennie a lábát, főleg a kínai piacra.

A kínai állami vámhivatal adatai alapján, Szaúd-Arábia 55 millióról 20 millió tonnára csökkentette a Kínába exportált szállítmányainak mennyiségét, eközben Oroszország Kína felé 34 millió tonnára növelte nyersanyag exportját.

A német lap szerint az export nyersanyagok segítettek Moszkvának, hogy a nyugati gazdasági szankciók negatív következményeit enyhíteni tudják. Ugyanakkor a szankciók hatására fejlődhetett Kína és Oroszország között az együttműködés leginkább kereskedelmi, energia és más gazdasági területeken.

A lap azt is megírta, hogy az orosz-kínai kereskedelmi kapcsolat leginkább a hazai valutákra alapoz, mindemellett csökkentve az amerikai dollár használatát az egymás közti tranzakcióknál.

A német lap szerint az olajárak nagymértékű esése olyan pénzügyi válságot idézett elő Szaúd-Arábiában, amely megtörte az ország GDP-jét és 20%-os költségvetési deficitet idézett elő. Ez már a vahabita királyság költségvetésében is jelentős problémát generál. A szaúdi állam soha nem látott adósságba süllyesztette magát.

Az ország gazdaságát ezen felül jelentősen megterheli a Jemen ellen indított háború, valamint dollármilliárdokat emészt fel a Szíriában és Irakban tevékenykedő terrorszervezetek finanszírozása.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑