Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 01. 11.

Szaúdi nyomásra az Arab Liga elítélte Iránt

2016. 01. 11.

Papírforma szerint ítélték el az Arab Liga tagországai Iránt, amiért a perzsa államban támadás érte Szaúd-Arábia nagykövetségét, miután Rijád kivégezte Al-Nimr síita főpapot.

Az eddig is impotens szervezetnek titulált Arab Liga mára teljesen a nemzetközi elvárásoknak próbál megfelelni. Az arab tavasznak köszönhetően a még szuverén arab országok vezetőit elsöpörték, vagy ha az nem sikerült, akkor felfüggesztették tagságát, mint például Szíria esetében, aki alapítója volt az arab szervezetnek.

Mára az arab országok többsége szaúdi befolyás alatt van. Gazdaságilag függenek Rijádtól, vagy tartanak a vahabita királyságtól, így nem mernek saját állást foglalni nemzetközi vagy térségbeli kérdésekben.

A vasárnapi kairói értekezleten az arab külügyminiszterek találkoztak, akik közleményükben ítélték el Iránt, és azzal vádolták meg a perzsa államot, hogy aláássa a régió biztonságát. A kritikus szöveget természetesen a szaúdi vezetés fogalmazta meg, aki bűnös többek között az iraki és szíriai terrorszervezetek finanszírozásában, a jemeni nép ellen indított háborúban, illetve számos térségbeli ország belügyeibe való beleavatkozásban, mint például: Bahreinbe vonult be a szaúdi hadsereg, hogy leverje a Gyöngy forradalomként nevezett békés tüntetéssorozatot.

A találkozó végén az Arab Liga támogatásáról biztosította Szaúd-Arábiát és Iránt tette felelőssé, hogy megszakadt a két ország közötti diplomáciai kapcsolat, mert az iráni hatóságok nem léptek fel határozottabban a tüntetőkkel szemben és nem tudták garantálni a teheráni szaúdi nagykövetség biztonságát.

 Az arab szervezet arról viszont mélyen hallgatott, hogy Jemenben a szaúdi légierő támadásai során a szanaai iráni nagykövetséget is találat érte, illetve a szaúdiak több ezer ártatlan civil ember életét oltották ki a 10 hónapja indított Jemen elleni agresszió során.

A hallgatás nem véletlen, mivel a Jemen elleni hadjáratban több öböl-menti és más arab állam is részt vesz.

Voltak olyan arab államok, amelyek nem írták alá a közös állásfoglalást, mint például Libanon. A közel-keleti ország politikájában jelentős szerepet játszik a síita Hezbollah, Irán térségbeli szövetségese.

Irak és Kuvait is tartózkodott a nyilatkozat aláírásától, ők inkább megpróbálnak valamiféle közvetítő szerepet vállalni.

Az iráni külügyminiszter, Mohammed Dzsavad Zarif szerint Szaúd-Arábia azért szítja a feszültséget, hogy zátonyra futtassa a szíriai béketárgyalásokat.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy az arab világ egy része teljesen megszakítja a kapcsolatát Iránnal, már csak azért sem, mert sok ország ellenkezőleg gondolja a szaúdi vádakat Iránnal szemben. Több arab állam szerint inkább Rijád avatkozik be számos arab ország belügyeibe és nem Teherán.

Orientalista.hu – Sinoda

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑