Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 06. 19.

Szaúdi vadászgépek kazettás bombákat vetettek be Jemenben

2015. 06. 19.

Szaúdi vadászbombázók két jemeni tartományban nemzetközileg betiltott kazettás bombákat dobott le a hétfői légicsapások során, miközben az ENSZ által támogatott és a közvetítésével létrehozott tárgyalások kezdődtek Genfben azért, hogy megoldást találjanak a válságra a háború sújtotta országban.

 A legfrissebb jelentések arról számolnak be, hogy hétfőn szaúdi vadászgépek kazettás bombákkal bombázták a jemeni Haradh várost az északnyugati Hajjah tartományban, valamint az északnyugati Sada’a tartományt, amely során legalább öt civil meghalt és tíz másik megsebesült.

b4f5672a-d757-425d-8c16-25312febd610

A Human Rights Watch által közzétett fotón egy kazettás bomba fel nem robbant maradványai láthatóak BLU-97 töltettel Jemen északnyugati tartományban Sa’ada-ban 2015. május 23-án

A kazettás bomba olyan légibomba, amely nagyszámú (általában pár száz), kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről történő leoldás után, még a levegőben, ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja.

Az akár egy futballpályányi, vagy annál nagyobb területet lefedő fegyverfajta lakott településen, vagy annak közelében történő bevetése jóval veszélyesebb a polgári lakosságra, mint a hagyományos lövedékek. A bevetési területet akár hosszú évekig az aknamezőkhöz hasonlóan kell kezelni, mivel a fel nem robbant résztöltetek legnagyobb része érintésre robban. A balesetek tipikusan a mezőgazdasági művelés, házépítés, egyéb földmunkák, tűzifagyűjtés, illetve a fémhulladék-gyűjtés közben következnek be.

2008. május 30-án Dublinban 107 állam elfogadta a kazettás fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt. Az egyezmény alapján tilos ilyen fegyver alkalmazása, gyártása, készleten tartása, illetve más államoknak való átadása, a létező készleteket pedig az azokat birtokló államoknak meg kell semmisíteniük.

 Szaúdi vadászgépek hétfőn Ta’izz és Hadida tartományok egyes részeit is megcélozták, megölve több mint egy tucat civilt és megsebesítve ennek a többszörösét. Jelentések szerint négy nő és egy gyermek volt az áldozatok között.

A szaúdi légicsapásokat tegnap a főváros, Sana’a déli és északi részén is folytatták. Számos civil vesztette életét és sérült meg a támadásokat során. A halálos áldozatok számáról még nem közöltek adatokat.l

Az arab államban lévő konfliktus megoldása érdekében három jemeni párt, valamint politikai frakciók képviselői, beleértve az Ansarullah mozgalmat kedden a korai órákban megérkeztek a svájci Genf városba, hogy részt vegyenek az ENSZ által támogatott béketárgyalásokon.

A tárgyalásokat Ismail Ould Cheikh Ahmed, az ENSZ jemeni ügyekkel foglalkozó különleges megbízottja hozta tető alá, azzal a céllal, hogy mielőbbi tűzszünetet érjenek el és felgyorsítsák a humanitárius segítségnyújtást a háború sújtotta országba.

Május 31-én a Human Rights Watch (HRW) egy jelentésben közölte, hogy bizonyítékok azt mutatják, Szaúd-Arábia Jemenben már bevetett kazettás bombákat, figyelmeztetve, hogy az ilyen támadások nagyon veszélyesek a civil lakosságra nézve.

Egy június 13-án megjelent hasonló jelentésében Tamim Shami, a Jemeni Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt mondta, hogy néhány jemeni sebesüléseit ezek a tiltott fegyverek okozták, melyeket szaúdi katonai repülőgép dobott le.

Rijád március 26-án indított hadjáratot az elszegényedett szomszédja ellen – az ENSZ felhatalmazása nélkül, a rezsim emellett blokkolja a segélyszállítmányok eljuttatását is Jemenbe.

Szaúd-Arábia folytatja a bombázást szerte Jemenben

Szaúd-Arábia továbbra is bombázza Jemen több pontját, miközben folytatódnak a tárgyalások a svájci Genf városban az Arab-félsziget déli országában kialakult konfliktusról.

Szaúdi vadászgépek több légitámadást indítottak szerdán a Naqim hegység térségében a fővárosban, Sanaa-ban, számolt be a Jemen al-Masira TV az áldozatok számának, vagy az anyagi károk mértékének említése nélkül.

A szaúdi vadászgépek kedden késő este az észak-jemeni Jawf tartomány központjának számító Hazm várost is bombázták. A légicsapásokkal a város piacát célozták és egy katonai tisztviselő házát.

Ugyanebben a tartományban a szaúdi vadászgépek a földdel tettek egyenlővé egy iskolát.

Kedden a jemeni Sa’ada tartományt is sújtották a szaúdi légicsapások.

Válaszul a szaúdi légicsapásokra, a jemeni hadsereg és a népi bizottságok, beleértve az Ansarullah mozgalom harcosit, Szaúd-Arábia határközeli katonai bázisait célozták, a dél- szaúdi Najran tartományban.

Egy szaúdi tank és egy biztonsági torony állítólag tüzérségi ágyútámadás alá került és egy katonai járművet is megcéloztak, mert megpróbált elmenekülni az egyik bázisról.

Jelentések arról is beszámolnak, hogy a válaszcsapást követően a szaúd-arábiai katonák elmenekültek a katonai létesítményekből.

A jemeni válságból való kiút megtalálásához több jemeni csoport, így az Ansarullah Mozgalom képviselői is összeültek Genfben. A küldöttség kedden találkozott az ENSZ jemeni ügyekért felelős különmegbízottjával, Ismail Ould Cheikh Ahmed-del az ENSZ-közvetítéssel tartott béketárgyalások részeként.

A genfi ​​tárgyalások célja a tűzszünetet biztosítása és a humanitárius segítségnyújtás felgyorsítja a háború sújtotta jemeni nép számára.

Szaúd-Arábia közel három hónapja kezdte meg a Jemen elleni agresszív hadviselését – az ENSZ jóváhagyása nélkül. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint legalább 2600 embert öltek meg és 11.000 másik megsebesült a konfliktus kezdete óta. Jemeni hírforrások szerint azonban az áldozatok száma ennek legalább a duplája. A folyamatos szaúdi bombázás közben a jemeni hadseregnek és népi bizottságoknak, beleértve az Ansarullah Mozgalom harcosait, országszerte a takfiri terroristákkal is meg kell küzdeniük, mint al-Kaida párti terrorista csoportokkal és az ISIL fegyvereseivel.

Orientalista.hu – Tia (Press TV, persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑