Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 09. 05.

Szaúdi vadászgépek kazettás bombákkal csaptak le Jemenre

2016. 09. 05.

Szaúd-Arábia fokozta a légitámadásokat Jemenben, legutóbb nemzetközileg betiltott kazettás bombákkal hajtva végre légicsapásokat az elszegényedett ország ellen.

A SABA jemeni hírügynökség jelentette, hogy vasárnap szaúdi vadászgépek kazettás bombákat dobtak le az északi Szada tartomány Baqem kerületének több pontján.

A támadások dacolnak a nemzetközi törvényekkel, amelyek tiltják az ilyen fegyvereket.

jemen szaúdi bombázás

Jemeniek vizsgálják egy szaúdi légicsapás helyszínén okozta pusztítást Szánában 2016. szeptember 4-én – AFP

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nemrégiben egy független nemzetközi vizsgálatot kért a szaúdi háború következtében az emberi jogok megsértésére vonatkozóan Jemenről, amely alátámasztja, hogy Szaúd-Arábia tiltott kazettás bombákat vet be Jemen lakott területei ellen.

Május 6-án a Human Rights Watch (HRW) bírálta az Egyesült Államokat, amiért kazettás bombákat értékesít Szaúd-Arábiának.

Az Amnesty International az Egyesült Királyságot marasztalta el, amiért brit gyártmányú kazettás bombákat ad el Rijádnak, melyeket szintén a polgári lakosság ellen vetettek be.

Vasárnap Szada tartomány Shada kerületét is bombázták a szaúdi vadászgépek.

jemen szaúsi bombázás 2

Jemeniek egy szaúdi légicsapásban megsemmisült épület romjai alatt túlélők után kutatnak az északnyugati Szada tartományban 2016. szeptember 1-jén

További három légicsapást hajtottak tegnap végre a jemeni főváros al-Nahdin kerületében, de az áldozatok számáról még nem érkezett információ.

Szintén vasárnap legalább egy nő meghalt és két másik ember megsebesült Jawf tartomány Matun kerületének lakott területei ellen végrehajtott szaúdi razzia következtében.

Egy éjszakai támadás során szaúdi vadászgépek elpusztították az Orvosok Testületének épületét a nyugati Hudaydah tartományban. Két civil megsebesült a légitámadásokban, az egyikük súlyosan.

Eközben a jemeni hadseregnek a népi erőkkel együtt vasárnap sikerült átvenniük az irányítást több Szaúd-Arábia által támogatott zsoldos hadállásai felett Midi határrégió szélén, amely során több mint 40 fegyveres meghalt és még sokan mások megsebesültek a jemeni al-Masirah weboldal szerint.

Egy katonai forrás arról számolt be, hogy a jemeni erők elpusztították a zsoldosok páncélozott járműveit és nagy veszteségeket okoztak nekik, hozzátéve, hogy számos fegyveres menekülni kényszerült, míg másokat elfogtak.

Hétfőn a korai órákban szaúdi támogatású zsoldosok aknavetővel tüzeltek egy piacot a Bir Basa térségében a délnyugati Ta’izz tartományban, számos jemenit megölve és megsebesítve.

Szintén hétfőn a korai órákban egy hatalmas robbanás sújtotta a dél-jemeni Áden tartomány Mansoura kerületében lévő központi börtön bejáratát, nagyszámú embert megölve és megsebesítve. Az áldozatok pontos száma még itt sem ismert.

Szaúd-Arábia 2015 márciusától szinte napi rendszerességgel bombázza Jement. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) bejelentése szerint legalább 10.000 embert öltek meg eddig a háborúban, melyet az arab királyság azért indított, hogy visszaállítsa hű szövetségese, Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalmát, aki korábban önmaga mondott le elnöki posztjáról.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑