Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 11.

Százhetvenezer amerikai írta alá az atomprogram egyezményt támogató petíciót

2015. 08. 11.

A demokrata Charles Schumer amerikai szenátor a múlt héten bejelentette, hogy ellenzi az iráni nukleáris megállapodást.

Több mint 170.000 amerikai írt alá egy petíciót elítélve a  Charles Schumer szenátor nyílt ellenségeskedését az iráni nukleáris megállapodás kapcsán.

Jelentős fordulatot vettek az események a Fehér Házban, mikor a new yorki Charles Schumer izraeli származású szenátor múlt héten csütörtökön bejelentette, hogy az Irán és a P5 + 1 csoport – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország – között júliusban létrejött megállapodás ellen fog szavazni.

A new yorki Chuck Schumer szenátor nyilvánosan kijelentette, hogy arra fog szavazni, hogy megsemmisítse a történelminek számító iráni nukleáris békemegállapodást és szorgalmazza, hogy a többi demokrata ugyan így járjon el a szenátusban szerepel a petíción, melyet Credo Action bocsátott ki.

A Credo Action úgy hívja magát, mint társadalmi változást előmozdító szervezetet, amely támogatja az aktivizmust és a progresszív nonprofit szervezetek finanszírozását.  A Credo Action célja, hogy 200.000 aláírást gyűjtsön.

“Nincs mentsége egy demokratának sem, aki ellenzi a megállapodást – legkevésbé Schumer szenátornak, aki a következő a sorban, hogy átvegye a vezetést a Demokraták Szenátusában, ha egyszer Harry Reid szenátor visszavonul”, -teszi hozzá a petíció, melyet szombaton indítottak.

“Chuck Schumer tévedett Irakkal kapcsolatban, amikor megszavazta a háborút és most Irán esetében téved”, folytatódik a petícióban. “Schumer döntését, hogy csatlakozik a republikánusok kísérletéhez, amellyel szabotálják az iráni nukleáris megállapodást, ismét megmutatja, hogy alkalmatlan vezetője a Demokraták Szenátusának.”

A republikánus többségű kongresszus felülvizsgálja az iráni nukleáris megállapodást, és a jövő hónapban fog szavazni róla.

Barack Obama elnök által májusban aláírt jogszabály szerint a kongresszus felülvizsgálja az Irán és a P5 + 1 országcsoport között július 14-én létrejött közös átfogó cselekvési tervet, majd szeptember 17-én szavaz, hogy jóváhagyja vagy elutasíthatja azt.

A legtöbb republikánus ellenzi a nukleáris megállapodást, de kétharmados többségre van szükségük a kongresszus mindkét kamarájában, hogy felülbírálhassák az elnöki vétót. Hogy ezt elérjék, a republikánusoknak a demokraták támogatására van szükségük.

Nem sokkal Schumer bejelentését követően, Eliot Engel képviselő, az első rangú demokrata a Képviselőház Külügyi Bizottságában, szintén kijelentette, hogy csatlakozik Obama riválisához ellenezve a nukleáris megállapodást.

Orientalista.hu – ( Press TV, persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑