Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 08. 23.

Százszor támadott Izrael Szíriára – Netanyahu mégis Iránt tartja fenyegetőnek az egész világra

2017. 08. 23.

Irán növekvő szíriai szerepe fenyegetést jelent Izrael, a Közel-Kelet és az egész világ számára – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján.

“Elnök úr, közös erőfeszítéssel legyőzzük az Iszlám Államot, és ez nagyon fontos dolog. Ám a rossz dolog az, hogy ahonnan a legyőzött Iszlám Állam (elnevezésű) csoport eltűnik, oda Irán lép be” – mondta az izraeli miniszterelnök a dzsihadista terrorszervezetre utalva, amely elsősorban Irak és Szíria területén vetette meg a lábát.

Az elmúlt 7 évben Izrael a megszállt Golán fennsíkon létrehozott sátorkorházakban látta el a Szíriából elmenekülő megsérült Al-Kaida és más iszlamista terrorszervezet sebesültjeit. Izrael a szíriai konfliktus elő ercétől kezdve az iszlamista ellenzék mellett foglalt állást és csatlakozott az Assad leváltását követelők táborábhoz.

Netanyahu további riogatással próbálta rossz fényben feltüntetni Iránt.

“Egyetlen percig sem feledhetjük, hogy (Irán) minden nap Izrael megsemmisítésével fenyegetőzik. Terrorszervezeteket fegyverez, támogatja és kezdeményezi a terrort” – tette hozzá. Netanyahu egyúttal arra figyelmeztetett, hogy Teherán jó úton halad az Irak és Jemen feletti ellenőrzés megszerzése felé, ahogy azt Libanonban nagyrészt gyakorlatilag már megtette.

Putyin nem foglalt állást az ügyben

Putyin a találkozó tévékamerák előtt folytatott része során nem foglalt állást az ügyben. Megelégedettségét fejezte ugyanakkor ki azzal, hogy a két ország között “hatékony együttműködési mechanizmus alakult ki, egyebek között a legfelső szinten”. Méltatta az orosz-izraeli kapcsolatok fejlődését, ami szerinte személyesen Netanjahunak is köszönhető.

Moszkva 2015-ben avatkozott be a szíriai háborúba a Szíriai Arab Hadsereg és a damaszkuszi kormány aoldalán, döntését az iszlamista terrorizmus elleni összefogás szükségességével indokolva. Oroszország, miközben fellépését Iránnal és a libanoni Hezbollah síita milíciával is koordinálja.

Az elmúlt hónapokban – Ankara és Teherán mellett – Moszkva kulcsszerepet játszott a “feszültségmentesítésre” szolgáló övezetek létrehozásában Szíria területén. Izrael – az iráni nukleáris programmal szembeni aggályainak hangoztatása mellett – attól tart, hogy ezen zónák kialakítása alkalmat nyújt a nagyobb létszámú iráni és Hezbollah-erők ottani állomásoztatására.

Ugyanakkor, mint az izraeli légierő parancsnokának egy múlt heti nyilatkozatából kiderült,

a zsidó állam harci gépei Szíriában a polgárháború során mintegy száz alkalommal támadták meg a Hezbollah fegyverszállítmányait.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑