Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 02. 27.

Székesegyházat emeltek a Líbiában lemészárolt egyiptomi kopt vértanúk emlékére

2018. 02. 27.

Három évvel a 21 fiatal kopt lemészárlása után Felső-Egyiptomban felépítettek és megszenteltek egy székesegyházat a hit vértanúi emlékére. Az áldozatok maradványait egy szirtei barlangban találták meg, majd a DNS-vizsgálatot követően az épület földszintjén fogják kiállítani – írja az AsiaNews hírügynökség.

A három évvel ezelőtti tragédia

2015. február 15-én a líbiai Szirte város tengerpartján az ún. Iszlám Állam tagjai hidegvérrel lefejeztek 21 fiatal egyiptomi koptot. A mészárlásról készített videófelvételt közzétették a világhálón a következő címmel: „Vérrel aláírt üzenet a kereszt országának”. Egyiptom a dzsihadista központok elleni légi bombázással válaszolt a barbár cselekedetre.

Abdel-Fattáh Al-Sisi egyiptomi elnök elment a kairói Szent Márk-székesegyházba, a kopt ortodox pátriárkátus székhelyére és részvétét fejezte ki II. Tavadrosz pátriárkának. Ezután hét napos nemzeti gyászt rendeltek el. Az áldozatok családjának kárpótlást fizettek, illetve havonta folyósítanak nekik egy akkora összeget, amennyit a fiatal vendégmunkások kerestek Líbiában. (Itt jegyezzük meg, hogy Magyarország is támogatta a kopt áldozatok családjait).

A hit vértanúinak székesegyháza

A mészárlást követő napokban II. Tavadrosz pátriárka úgy határozott, hogy a Líbiában lefejezett 21 vértanút fölveszi a kopt ortodox egyház vértanúinak sorába.

Most, három évvel a szomorú történtek után a hozzátartozók fájdalommal és örömmel emlékeznek elvesztett fiaikra, akik tiszteletére elkészült „A hit vértanúinak székesegyháza”. A templom egy kis településen, Al Urban található, ahonnan az áldozatok nagy része származik, mintegy 245 km-re Kairótól. Az új székesegyház oltárait február 14-én áldotta meg és szentelte föl Amba Pavnatius, a régió püspöke. Az első szentmisét másnap, február 15-én mutatták be a város kormányzójának jelenlétében, majd megnyitották a heti szentmisék celebrálása előtt.

A vértanúk ereklyéit az alsó szinten állítják ki

A hozzátartozók várják a DNS-vizsgálatok eredményét, miután fölfedezték egy szirtei barlangban a vértanúk földi maradványait. Ezt követően a tervek szerint a székesegyház földszintjén állítják ki a relikviákat. A hit vértanúi székesegyház az egyiptomi fegyveres erők mérnökei építették kormányköltségen. A 4000 négyzetméter alapterületű épület 10 millió egyiptomi lírába került (ami körülbelül 45 ezer eurónak felel meg). A székesegyház kétszintes: az alsó szinten fogják kiállítani a vértanúk ereklyéit bársonyba burkolva kopt szokás szerint. Itt helyezkedik el a könyvtár, egy fogadóterem és további szobák a szociális ellátáshoz. A fölső szinten alakították ki a kápolnát.

A családtagok reakciói

Az AsiaNews hírügynökség összegyűjtötte az áldozatok családtagjainak kommentárját.

„Testvéreink a mennyországban vannak. Boldogok vagyunk ezért és imádkozunk értük”.

„Hitetetlen, mennyi hívő jött el a székesegyház megnyitására. Jóval többen, mint ahányan eljöttek három éve a vértanúk temetésére. Voltak köztük muzulmánok is”.

„A családommal hajnali ötkor két kilométert gyalogoltam a hidegben, hogy itt legyek az új székesegyház első szentmiséjén. Érzem, hogy a fivérem mindig velünk van és soha nem hagyott el minket”.

„Boldog vagyok, hogy a nevükre épületet emeltek, de erős bennem az elszakadás fájdalma. Egy pillanat műve az egész, keressük a fiataljainkat és nincsenek többé”. „Ez egy ünnepnap. Mindenki örül és az asszonyok örömkiáltásokat hallatnak”.

„Alig várom, hogy visszatérjenek hozzánk vértanúink földi maradványai, hogy leróhassuk előtte tiszteletünket a székesegyházunkban”.

„A fiam azért utazott Líbiába, hogy javítson az anyagi körülményin és saját családot alapíthasson. De megölték, mert kopt volt”.

„Az állam betartotta az ígéretét: gondoskodott az elhunytak hozzátartozóiról és megépítette a székesegyházat. Hagyjuk, hogy az igazságszolgáltatás átvegye a bosszú helyét”.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑