Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Izrael

2016. 05. 21.

Szélsőjobbos párttal bővülhet az izraeli kormánykoalíció

2016. 05. 21.

Benjamin Netanjahu Izrael történelmének legszélsőségesebb kormányzatának felállására készül azzal, hogy felkérte Avigdor Lieberman-t, a radikális palesztinellenes Jiszráél Béténu (Izráel a Hazánk) párt vezetőjét arra, hogy vállalja el a védelmi minisztériumi posztot.

A Gulf News értesülései szerint az izraeli kormányfő ezzel a lépésével szeretné bővítenia kormánykoalíció minimális parlamenti többségét. Az izraeli média szerint a két párt között az egyezség már létre is jött.

A Jiszráél Béténu párt hat  hellyel rendelkezik az izraeli parlamentben, a Knesszetben, így fontos partnere lenne a kormányzásban részt vevő pártoknak, melyek jelenleg 61 hellyel rendelkeznek, ami épphogy egy hajszálvékony többséget jelent számukra.

Lieberman visszatérése jelentősen megnövelné az izraeli kormányzattal kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat, főleg a palesztin-izraeli konfliktus kapcsán.

A politikus, aki egyébként egy kizárólag zsidók számára fenntartott telepeskolónián él, 2009 és 2012 között külügyminiszterként már dolgozott együtt Netanjahuval. Védelmi miniszterként ő felügyelné a palesztin területeken végrehajtandó katonai és rendészeti műveleteket, valamint tőle függne a telepesek politikája is.

A nemzetközi közösség jelentős része a telepeket illegális létesítményekként kezelnek, melyeket sok esetben úgy hoznak létre, hogy az ott élő palesztinokat elűzik földjükről, lakásaikból, ezzel alapvető emberi jogaikat (pl. magántulajdonhoz való jog) megsértve, illetve figyelmen kívül hagyva. A telepesek terjeszkedése egyébként az egyik legnagyobb akadály a palesztin-zsidó megbékélés útjában.

A helyzetet súlyosbíthatja, hogy Lieberman egyik követelése – melyet a hírek szerint teljesítenek is – az, hogy mindenkit halálra lehessen ítélni, akit akárcsak azzal gyanúsítanak meg, hogy izraeliták ellen tervezett támadást.

Másik követelés az, hogy Mahmud Abbasz palesztin elnököt, akiben ő személy szerint „nem bízik”, távolítsák el hivatalából.

A szélsőjobboldali politikus egyébként egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy ha védelmi miniszter lehetne, 48 órát adna Esmail Hanijának, a gázai Hamasz vezetőjének, hogy átadja a két állam közti konfliktusok alatt fogságba esett izraeli katonákat és az elesettek holttesteit, a 48 óra leteltével pedig az övezetet porig bombáztatná.

A palesztin külügyminisztérium az eset kapcsán kiadott nyilatkozatában kifejtette, hogy Izrael ezen lépése megmutatja, hogy nem partnerek a békés megoldásban, így „a palesztin kampány, mely a konfliktus nemzetközi szintre való helyezéséért folyik, s melynek célja, hogy a nemzetközi közösség dolgozzon ki egy megoldást, kétségkívül helyes volt. (…) Netanjahu üzenete a világ felé az, hogy az izraeli kormány inkább a szélsőségességet választja, és azon dolgozik, hogy további palesztin területeket helyezzen megszállás alá.”

Liberman visszahívása egyébként komoly meglepetést okozott: az elemzők azt várták, hogy Netanjahu a Munkáspárt vezetőjével, Yitzhak Herzoggal fog megegyezni. Herzog egyike volt azoknak, aki a palesztinokkal való béketárgyalások nyáron való újraindítását szorgalmazta.

A szélsőjobb azonban úgy tűnik, jobb ajánlattal állt elő, így végül az izraeli kormányfő választása rájuk esett. Az eset kapcsán egyébként több centrista és baloldali zsidó lap (például a Yediot Aharonot és a Maariv) is elítélő nyilatkozatot hozott le.

Lieberman Móse Jaalon helyét foglalja el, aki korábban a fegyveres erők főparancsnokaként is tevékenykedett. Jaalon Benjamin Netanjahuval való ellentéte miatt kényszerült benyújtani lemondását.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑