Cadmus fordítás Cadmus
Terrorelhárítás

2015. 11. 25.

Szélsőségesekhez köthető szervezeteket függesztettek fel Koszovóban

2015. 11. 25.

Koszovóban tizenhat, szélsőséges szervezetekhez köthető nem kormányzati szervezetet függesztettek fel kedden – számolt be róla honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

Az újság értesülése szerint a civil szervezeteket azt követően zárták be, hogy a rendőrség és a hírszerző szolgálatok felfedték: az állítólagos emberi jogi szervezetek részt vettek szélsőséges szervezeteknek való toborzásban és szélsőséges eszmék terjesztésében.

Skender Hyseni belügyminiszter kijelentette: a biztonsági szolgálatok minden elővigyázatossági intézkedést megtesznek, hogy ne kerüljön sor terrortámadásra Koszovóban, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, pánikra semmi ok, országát nem fenyegeti veszély.

A koszovói rendőrség az albán és macedón bűnüldözési szervekkel közösen dolgozik egy esetleges toborzóhálózat felgöngyölítésén.

Különböző külföldi félkatonai szervezetek, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán a szíriai és az iraki harcokban bizonyítottan több száz koszovói vesz részt – közölte a korábban a koszovói belügyi tárca.

Áprilisban 132 ember ellen indult eljárás terrorizmus gyanújával Koszovóban, miután a koszovói parlament elfogadta a külföldi fegyveres konfliktusokban való részvételt tiltó törvényt, amely büntethetővé teszi a Szíriában és Irakban harcolókat. Az ügyben ítélet még nem született. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának nagy része muszlim vallású, a szélsőségek azonban egyelőre csak kismértékben vannak jelen.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑