Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 05. 19.

Szentföldi katolikus püspökök: a gázai vérontás elkerülhető lett volna

2018. 05. 19.

A szentföldi püspökök elítélték az izraeli hadsereg eljárását Gázában és bírálják az USA nagykövetségének áthelyezését Jeruzsálembe, mert nem járul hozzá a béke elősegítéséhez. Egyben kijelentik, hogy semmi sem akadályozza meg, hogy Jeruzsálem legyen Izrael és Palesztína fővárosa

A Gázai-övezet és Izrael határánál tartott palesztin tiltakozó tüntetések számos halottja és a közel háromezer sebesültje elkerülhető lett volna, „ha az izraeli erők nem alkalmaztak volna halálos fegyvereket”. A szentföldi katolikus püspökök ujjal mutatnak az izraeli hadseregre május 15-én kiadott közleményükben, amelyet a napokban bekövetkezett tragikus események hatására fogalmaztak meg.

Az USA nagykövetség áthelyezése nem járul hozzá a béke előmozdításához

A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a Szentföldi Katolikus Püspökök Testülete  – amely magában foglalja a latin, a görög melkita, az örmény, a maronita, a káld és a szír katolikus rítusú főpásztorokat a szentföldi ferences kusztossal együtt – azt követeli,

hogy mielőbb vessenek véget a Gázai-övezetben a közel kétmillió palesztinra kényszerített megszállásnak.

A főpásztorok hozzáteszik, hogy az USA nagykövetségének áthelyezése Tel Aviv-ból Jeruzsálembe – mint ahogy minden egyoldalú döntés, amely Jeruzsálem Szent Városát érinti – „nem járul hozzá az izraeliek és palesztinok által nagyon vágyott béke elősegítéséhez”.

Utalnak továbbá a Szentszék által gyakran ismételt felhívásra, hogy Jeruzsálemet tegyék nyitottá minden nép számára. A város három monoteista vallás szívét jelenti ugyanis. El kell kerülni minden egyoldalú intézkedést, amely a Szent Város helyzetét megváltoztatja.

Semmi nem akadályozza meg, hogy Jeruzsálem Izrael és Palesztína fővárosa legyen

„Fenntartjuk, hogy nincs olyan ok, amely megakadályozhatná, hogy a város Izrael és Palesztína fővárosa legyen.” Hozzáteszik, ez tárgyalások és a kölcsönös tisztelet által kell, hogy megvalósuljon.

Imavirrasztás május 18-án

Május 15-én Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora arra hívta a jeruzsálemi papokat, szerzeteseket, szerzetesnőket, szeminaristákat és minden hívőt, hogy vegyenek részt a békéért szervezett imavirrasztáson, amelyet Pünkösd vigíliáján, május 18-án szombaton tartanak a Szent Istvánról elnevezett templomban.

Legalább 110 palesztin vesztette életét március 30. óta

Március 30. óta, amikor megkezdődtek a palesztin tüntetések az izraeli határnál, legalább 110 palesztin felvonulót öltek meg és több mint háromezer ember sebesült meg izraeli fegyverektől a Gázai-övezetben.

Ferenc pápa május 16-i tweetje a szentföldi helyzet kapcsán:

Nagy fájdalmamnak adok hangot a szentföldi és közel-keleti halottak és sebesültek miatt. Az erőszak sosem vezet békéhez. Tehát arra hívom az érintett feleket és a nemzetközi közösséget, hogy újítsák meg elkötelezettségüket annak érdekében, hogy a párbeszéd, az igazságosság és a béke győzzön.

Orientalista.hu – Vaticannews

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑