Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 01. 25.

Szentföldi püspökök: ne utasítsák ki az eritreai és szudáni menekülteket

2018. 01. 25.

 

A szentföldi katolikus egyházak vezetői szerint az izraeli hatóságok az eritreai és szudáni menedékjogot kérőket súlyos választás elé állítják: börtönbe kerülnek vagy más országba távoznak. Ez a politikai döntés veszélybe sodor számos emberi életet és bizonytalan jövőt hoz számukra.

Az izraeli hatóságok január 1-től vezették be ezt az intézkedést, amelynek értelmében az ország elhagyására ösztönzik az eritreai és szudáni menedékjogot kérő személyeket. 2018 márciusáig 850 eurót kínálnak fel számukra egy repülőjegy kíséretében. Amennyiben maradni szándékoznak, börtönbüntetéssel kell szembe nézniük. Február másodikától 60 nap áll rendelkezésükre, hogy elhagyják Izraelt és visszatérjenek hazájukba vagy egy másik afrikai országba. Az intézkedés nem vonatkozik nőkre, gyermekekre, kiskorú gyermekkel rendelkező szülőkre, a rabszolgaság, a kényszermunka és a szexuális erőszak áldozataira.

Nem maradhatunk közönyösek

„Bár elismerjük, hogy szükség van a menedékjogot kérők áradatának ellenőrzésére, nem maradhatunk közönyösek a diktatúrák, háborúk vagy más szörnyű körülmények elől menekülők nehéz helyzete iránt. Az izraeli társadalom jóléte nem valósítható meg annak árán, hogy sok embert elutasítanak, akiknek élete veszélynek, jövője pedig bizonytalanságnak van kitéve” – fogalmaznak a szentföldi katolikus püspökök.

Annak a reményüknek adnak hangot, hogy az izraeli hatóságok figyelembe veszik a menedékkérők aggodalmát és emberségesebb megoldást kínálnak fel számukra.

A szentföldi katolikus egyházak vezetőinek dokumentumát aláírta többek között Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora és Francesco Patton ferences atya, szentföldi kusztos.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑