Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 08. 27.

Szertefoszlik a kurd álom, meghátráltak a törököktől

2016. 08. 27.

A szíriai területek felszabadítása közben Ankara nem feledkezik meg saját geopolitikai érdekeinek érvényesítéséről sem, hiszen az Iszlám Állammal együtt a kurdokat is kiszorítja a török-szíriai határ menti területekről. A kurdok – valószínűleg amerikai közbenjárásra – már megkezdték a visszavonulást, holott tegnap hajnalban a csoport még „nem kívánta feladni saját földjeit”.

Újabb kilenc török tank lépett Szíria területére tegnap a délkelet-törökországi Karkamis városnál, miután előző nap török és amerikai támogatással a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű, mérsékeltnek mondott ellenzéki csoport fegyveres alakulatai felszabadították a határ szemközti oldalán fekvő Dzserablúszt az Iszlám Állam ellenőrzése alól – közölte a CNN Türk török hírtelevízió helyszíni tudósítója. Médiaértesülések szerint eddig összesen mintegy harminc török tank tartózkodik szíriai területen.

Egy vezető török tisztségviselő elmondta: a harci gépek mellett munkagépek is átlépték a török-szír határt, amelyekre főként utak építéséhez van szükség, és a nap folyamán még többet küldhetnek Szíriába. Hozzátette: ha szükséges, lehet, hogy páncélos csapatszállító járműveket is vezényelnek a szemközti oldalra.

A szerdán megkezdett Eufráteszi Pajzs elnevezésű hadművelet célja a török kormány szerint a határ túloldalának megtisztítása a terrorszervezetektől, az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelyek a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Membidzs városát. Az Anadolu tegnap John Kerry amerikai külügyminiszterre hivatkozva azt is jelentette, hogy az YPG már megkezdte a visszavonulást. Kerry a fejleményről telefonon értesítette Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert. A beszélgetés témája volt a tartós szíriai tűzszünet fenntartásának lehetősége is.

Az YPG hátrálása váratlan fordulat, hiszen Redur Halil, a fegyveres csoport szóvivője csütörtök hajnalban még arról beszélt, hogy „saját földjeink feladását senki nem kívánhatja tőlünk”. Halil egyúttal azzal vádolta Törökországot, hogy nem az Iszlám Állam, hanem a kurdok ellen indított hadműveletet – olvasható a Hürriyet című török napilap internetes oldalán.

Joe Biden amerikai alelnök szerdai ankarai látogatása alkalmával úgy nyilatkozott, hogy az YPG elveszti az Egyesült Államok támogatását, amennyiben nem vonul vissza az Eufrátesztől keletre fekvő területekre.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑