Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 02. 18.

Szervkereskedik az Iszlám Állam

2015. 02. 18.

Szervkereskedelemből finanszírozza tevékenysége egy részét az Iszlám Állam nevű kamuiszlám terrorszervezet – állította Irak ENSZ-nagykövete.

Mohamed Ali Alhakim kedden New Yorkban arra kérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát, hogy vizsgálja ki az ezzel kapcsolatos értesüléseket. A diplomata újságíróknak elmondta: az utóbbi hetekben hevenyészett tömegsírokban olyan holttesteket találtak, amelyeken műtéti beavatkozásra utaló nyomok voltak, hiányzott a veséjük vagy más testrészük. A nagykövet szerint tucatnyi orvost kivégeztek Moszulban, mert nem voltak hajlandók részt venni a szervek kioperálásában.

Az iraki ENSZ-nagykövet, aki átfogó tájékoztatást adott a Biztonsági Tanácsnak a hazájában uralkodó helyzetről, népirtással vádolta meg az Iszlám Államot.

Az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja a BT-nek azt mondta, csak januárban 790-en haltak meg terrorcselekményekben és a harcokban. Nikolaj Mladenov megjegyezte, hogy valóban egyre nagyobb számban érkeznek hírek arról, hogy az Iszlám Állam szervkereskedelemből is finanszírozza tevékenységét.

“Egyértelmű, hogy napról napra bővül a taktikájuk” – jelentette ki. Szerinte a legfontosabb cél Irak számára, hogy visszaszerezze az IÁ által elfoglalt területek feletti ellenőrzést. A szunnita szélsőségesek a közel-keleti ország harmadát hajtotta uralma alá. Ugyanilyen arányban foglalt el területeket az Irakkal szomszédos Szíriában.

Orientalista.hu- Alfahír.hu nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑