Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2014. 10. 04.

Szexrabszolgának ad el gyerekeket az Iszlám Állam

2014. 10. 04.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet iraki börtönében több száz jazidi nőt tartanak fogva.Sokan az azonnali kivégzéstől vagy a folyamatos nemi erőszaktól rettegve áttérnek a muszlim hitre. Őket dzsihádista harcosokhoz adják feleségül. Pénzért.

 

Az ár jutányos. Ezen a modernkori rabszolgapiacon mindössze 25 dollárért már gazdát cserélnek ezek a fiatal nők, már ha méltónak találják őket egyáltalán erre. Az üzlet pörög, a terroristák még kozmetikust is kirendeltek a börtönhöz, és szép ruhákba csomagolják az “árut”. Embertelen.

A foglyok egy része tizenéves lány, akadnak közöttük alig 14 évesek is. Árvák és félárvák, a legtöbbjük végignézte a családtagjai lemészárlását.

A The Daily Beast arról írt a minapi tudósításában, hogy a moszuli Badush börtönben fogva tartott nők közül néhányan felvették a kapcsolatot a külvilággal. Hogy ez hogyan sikerült, megoszlanak a vélemények: vagy sikerült elrejteniük mobiltelefonokat, de az is lehet, hogy a fogvatartóik követelték, afféle pszichológiai hadviselésként, hogy néhány nő telefonon számoljon be szeretteinek a sorsáról. Így történhetett, hogy egy anya a lányától tudta meg, hogy milyen az IS fogságában lenni nőként: a lányt több tucatnyian erőszakolták meg.

Más beszámolók arról szólnak, hogy az IS harcosai Szíriába adtak el 300 erőszakkal áttérített jazidi nőt és fiatal lányt feleségnek. Aztán vannak hírek arról is, hogy a várandós nőket késsel gyilkolják meg, hogy spóroljanak a tölténnyel, az állapotosan elrabolt nőktől pedig a csecsemőiket elveszik rögtön a szülés után, és soha többet nem látják viszont gyermekeiket. És ez még szinte semmi ahhoz képest, amikről részletesen számolnak be szemtanúk a Kurdisztánban tartózkodó magyar riporter, Jászberényi Sándor legfrissebb tudósításában. Rettegve indulnak útnak inkább kurd családok akár várandós nőkkel is a bizonytalanba, Törökország felé, csak el ebből a borzalomból, bármi áron.

Mióta az IS (korábbi nevén ISIS vagy ISIL) júniusban bevette az iraki Moszul városát, a börtönből kiszabadított 670 siíta férfi helyére a jazidi nők kerültek. Az állapotok egészen konkrétan horrorisztikussá váltak a városban a terrorszervezet megjelenése óta.

Kik ezek a nők, és hogy kerültek oda?

Túlélők, akiknek sikerült megszökniük, úgy becsülik, hogy a fogságban levő nőtársaik száma elérheti a több ezret is. Körülbelül félmillió ember kényszerült elhagyni ősei otthonát az IS könyörtelen és totális harca miatt. A kurd nyelven beszélő, de több más hit, például a zoroasztrainizmus, az iszlám, a kereszténység elemeit is ötvözi ősi kurd vallást követő jazidik, siíták, valamint rengeteg keresztény menekült el Irak északi részéről, miután a szunnita terrorszervezet fenyegetése elől. Az iraki Kurdisztán autonóm tartományban élők eddigi békés és biztonságban éltek az egyébként régóta háborúk dúlta országban.

A nem muszlimok tehát ultimátumot kaptak: különadót fizetnek, menekülnek vagy meghalnak. Aki nem tudott a hegyek közé menekülni, és ott az amerikai mentőhelikopterekre várni a szomjhaláltól fenyegetve, azokra a biztos halál várt. Az elfogott nők és lányok életét azonban megkímélték a dzsihádisták, számukra az életben maradás esélyét a szunnita muszlim hitre való áttérés, és a népük gyilkosaihoz való házasság jelenti.

A feleségnek eladott, engedelmességet fogadott, erőszakkal áttérített nőknek nem sok esélyük van arra, hogy valaha visszatérhessenek a családjaikhoz, ahogy a kevésbé csinos, vagy fiatal nők számára sem, akik szexrabszolgaként vagy szolgálóként hosszabíthatják meg életüket a fogságban.

Megvennék őket, hogy hazatérhessenek.

A kurd regionális kormányzat női ügyekért felelős vezetője, Pakhshan Zangana azonban küzd ezekért a nőkért: igyekszik felhívni a világ figyelmet a velük történtekre, és beavatkozást sürget érdekükben. Megpróbálta mozgósítani a társadalmat, a helyi lakosságot, az üzleti vezetőket egyaránt, hogy akadályozzák meg a nők eladását. Hiába. Mivel keveset tudni IS szervezeti felépítéséről – szinte lehetetlen, hogy az aktivista közvetlenül tárgyaljon velük, a nők kiadatásáról. Zangana ebben mindeközben magánadományokból próbálja megvenni az elfogott jazidi nőket ISIS-től, mielőtt még eladják őket szexrabszolgának.

Az idő fogy. Míg a világ alig-alig tud ezeknek a családoknak a pokláról. Az terrorszervezet terjeszkedésével minden nap folytatódnak a kínzások, a gyilkosságok, újabb és újabb nőket ejtenek fogságba és adnak el.

feminfo.postr.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑