Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 04. 18.

Szexrabszolgasors az Iszlám Állam területén

2015. 04. 18.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetszerint az ISIL terroristák módszeresen követnek el szexuális bűncselekményeket az jazidi kurd nők és gyerekek ellen Észak-Irakban.

A nemzetközi jogi szervezet azt követően tette ezt a bejelentést, hogy interjút készített 11 jazidi nővel és 9 kislánnyal, akiknek sikerült megszökniük a takfiri csoport fogságból, az északi Dohuk városból (Irak kurdisztáni régiója) 2015. január és február között.

“Az ISIS (ISIL) erők szervezetten követték el a nemi erőszakot, szexuális zaklatást, és más szörnyű bűncselekményeket a jazidi nők és lányok ellen” ismertette Liesl Gerntholtz, a HRW női jogok igazgatója, hozzátéve, hogy “azon szerencséseket, akik megmenekültek, kezelni kell amiatt az elképzelhetetlen trauma miatt, amit átéltek.”

Egy iraki izadi nő egy gyermek mellett ül egy híd alatt, mert ott talált menedéket, miután az ISIL fegyveresek megtámadták Sinjar várost 2014. augusztus 17-én.

Egy iraki izadi nő egy gyermek mellett ül egy híd alatt, mert ott talált menedéket, miután az ISIL fegyveresek megtámadták Sinjar várost 2014. augusztus 17-én.

Az jazidi lányok és asszonyok azt nyilatkozták a jogi szervezetnek, hogy a takfiri csoport az jazidi foglyokat számos helyen tartja fogva egész Észak-Irakban, beleértve Moszul, Tal Afar, Tal Banat, Ba’aj, Rambusi, és Sinjar városokat, valamint az általuk irányított területeken Kelet-Szíriában, mint Raqqa és Rabi’a városokban.

Szinte az összes megkérdezett azt mondta, hogy kénytelen volt hozzámenni a takfiri fegyveresekhez, akik aztán többször „elajándékozták” őket. A fele a megkérdezettek, köztük két 12 éves kislány, azt mondta, hogy sokszor erőszakolták meg egyszerre többen is a takfiri terroristák.

“A férfiak jönnek, és választanak közülünk. Amikor jöttek, azt mondták nekünk, hogy álljunk fel, hogy megvizsgálják a testünket. Felszólítottak, hogy megmutassuk meg a hajunkat és néha megverték a lányokat, ha nem volt hajlandóak” mondta a 12 éves Jalila.

Az jazidi kislány elmondta továbbá, hogy hét ISIL fegyveresnek volt a “tulajdona”, hozzátéve, “Néha eladtak engem. Néha meg ajándékba adtak. Az utolsó ember volt a legdurvább; megkötötte a kezeimet és lábaimat.”

“Mondtam neki, hogy ne érjen hozzám, és könyörögtem neki, hogy engedjen el” számolt be Jalila, hozzátéve, “Mondtam neki, hogy vigyél el az anyámhoz. Én egy fiatal lány vagyok, és megkérdeztem tőle: “Mit akarsz tőlem?” Három napot kifizetett, hogy szexeljen velem.”

Wafa, aki szintén egy 12 éves jazidi lány, azt mondta a jogvédő szervezetnek, hogy a családjával együtt elrabolták, és elvittek Tal Afar-ba egy iskolába, ahol az ISIL fegyveresek elválasztották őt a családjától. Később aztán elvitték Szíriába, Raqqa-ba, ahol egy idős ISIL militáns választotta ki őt.

“Ugyanazon a helyen aludt, ahol én, és azt mondta, nem kell félnem, mert olyan vagyok neki, mint a lánya” mondta, hozzátéve, hogy “Egy nap felébredtem, és a lábam csupa vér volt.”

Iraki izadi nők, akik elmenekültek a ISIL terrorista csoport elől az iraki Sinjar városból.

Iraki jazidi nők, akik elmenekültek a ISIL terrorista csoport elől az iraki Sinjar városból.

 A 20 éves Dilara azt mondta, hogy az ISIL takfiri fegyveresek elvitték Szíriába egy házasságkötő terembe, ahol azt mondták neki, és több mint 60 másik jazidi női foglyoknak, hogy “felejtsétek el a rokonotokat, mostantól a feleségeink vagytok, megszülitek a gyerekeiteket.”

“Reggel 9:30-tól jönnek a férfiak, hogy megvásárolják a lányokat azért, hogy megerőszakolják őket. A szemem előtt zajlott le, hogy ISIS (ISIL) katonák tépték a haját, ütötték a lányokat, és beverték a fejüket azoknak, aki ellenálltak. Olyanok voltak, mint az állatok …. Miután elvitték a lányokat, megerőszakolják őket, majd visszahozták őket, hogy új lányokra cseréljék. A lányok korosztálya 8-30 év között volt… csak 20 lány maradt a végén” magyarázta Dilara.

A helyi orvos, aki vizsgálja és kezeli azt a több mint 105 nőt és gyermeket, akik megszöktek a takfiri csoport fogságából, azt nyilatkozta a jogvédő szervezetnek, hogy ő az kideríteni, hogy a 70 százalékuk már megerőszakolták, míg a terrorista csoport fogságában voltak.

“Azok a jazidi nők és lányok, akik megmenekültek az ISIS (ISIL) fogságából, óriási kihívásokkal néznek szembe, és az átélt tapasztalatok súlyos traumát okoztak nekik” mondta Gerntholtz hozzátéve, “Sürgős segítségre és támogatásra van szükségük, hogy visszaszerezzék az egészségüket, és hogy tovább tudjanak lépni a történteken.”

Nadia, a 23 éves jazidi nő azt mondta, hogy 2014. augusztusában elrabolták egy Ninive tartománybeli Sinjar közeli faluból, és átvitték Szíriába, ahol az egyik takfiri fegyveres, egy bizonyos Abu Du’ad , azt mondta, hogy feleségül fogja venni.

Izadi kurdok kényszerülnek átkelni az iraki-szíriai határon a Fishkhabur átkelőnél, Észak-Irakban, 2014. augusztus 13-án.

Jazidi kurdok kényszerülnek átkelni az iraki-szíriai határon a Fishkhabur átkelőnél, Észak-Irakban, 2014. augusztus 13-án.

Jazidi kurdok kényszerülnek átkelni az iraki-szíriai határon a Fishkhabur átkelőnél, Észak-Irakban, 2014. augusztus 13-án.

“A többi lány velem együtt azt mondta, hogy tilos házasságot kötni házas nőkkel” mondta Nadia hozzátéve, “A terrorista azt válaszolta ’Akkor nem (tilos), ha azok jazidi nők. ’”

 Nadia megtagadta a házasságot, ráadásul Abu Du’ad telefonon beszélt a lány Németországban lévő bátyjával is, aki “nemet mondva a házasságra felajánlotta, hogy 50,000 dollárt fizet a szabadulásomért, de Abu Du’ad nemet mondott.”

Leila, a 25 éves jazidi lány azt mondta, hogy megpróbálta megölni magát, hogy elkerülje a nemi erőszakot, de a kísérlet nem sikerült.

“Bementem a fürdőszobába és a víz felé fordulva felálltam egy székre, hogy az árammal kivégezzem magam, de nem volt áram. Miután rájöttek, hogy mit csinálok, megvertek egy hosszú fadarabbal, és az ökleikkel ütöttek. A szemem bedagadt, és a karom kék lett. Majd a mosogatóhoz bilincseltek, és összevágták a ruháimat egy késsel, megmostak. Kivittek a fürdőszobából, hozták a barátnőmet és megerőszakolták a szobában előttem” magyarázta.

Az orvosok az jazidi embereket az iraki al-Tun Kopri egészségügyi központban látják el, miután kiszabadultak az ISIL fogságából.

Az orvosok az jazidi embereket az iraki al-Tun Kopri egészségügyi központban látják el, miután kiszabadultak az ISIL fogságából.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint több mint 736.000 iraki, elsősorban jazidi, valamint más vallási kisebbség kényszerült arra, hogy elmeneküljön otthonából az iraki kurdisztáni régióban, mert 2014. augusztus 3-án a takfiri csoport támadások indított és Sinjar városban és környékén.

Iraki kurd biztonsági források szerint április 8-án 216 jazidinak sikerüli kiszabadulni Irak északi városának, Kirkuk közeléből, akiket a kurd Peshmerga erők fogadtak. A legtöbb takfiri csoport által elrabolt jazidi sorsa még nem ismert.

Az ISIL 2014. június elején kezdte meg a terror-kampányát Irakban, végigsöpörve a szunnita arab hátországban. A terroristák jelenleg is az irányításuk alatt tartják Moszult, Irak második legnagyobb városát.

Az iraki katonáknak és a rendőri egységeknek, a kurd erőkkel, a síita, valamint a szunnita önkéntesekkel együtt, egy közös hadművelet során számos stratégiainak számító területet sikerült visszafoglalnia a terroristáktól.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑