Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 09. 09.

Szigetet vásárolna menekülteket egy egyiptomi milliárdos

2015. 09. 09.

Olasz vagy görög szigetet vásárolna a Földközi-tengeren életük kockáztatásával átkelő migránsoknak Naguib Sawiris egyiptomi üzletember. – írta az euronews.

Sawiris szándékát a Twitteren jelentette be, azt írta : “Görögország vagy Olaszország adjon el nekem egy szigetet, függetlenné nyilvánítanám, és befogadnám rajta a migránsokat, munkahelyeket biztosítva nekik, felépítve számukra egy új országot”. Természetesen kivitelezhető – válaszolta az AFP, francia hírügynökség kérdésére az üzletember, hozzátéve, hogy elhagyott szigetek tucatjaival rendelkeznek az említett országok, amelyek akár menekültek százezreinek befogadására alkalmasak.

Egy egyiptomi tévécsatornának nyilatkozva megerősítette, hogy ötletével meg fogja keresni a görög és az olasz kormányt. Számításai szerint egy ilyen sziget ára 10 és 100 millió dollár között lehet, de a fő kérdés a infrastruktúrához szükséges befektetés.

Január óta több mint 2600-an vesztették életüket miközben Európába igyekeztek a tengeren, sokan közülük Szíriából menekültek a négy és fél éve tartó konfliktus elől. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint több mint 350 ezer ember menekült át a Földközi-tengeren a kontinensre.

Először ideiglenes szállásokat létesítenének az emberek számára, aztán munkát adna nekik: további lakhelyeket, iskolákat, egyetemeket, kórházakat építenének. És amennyiben a helyzet javul, aki szeretne hazatérni, megtehetné – fejtette ki tervét Sawiris.

Az üzletember a legnagyobb nehézségként említette a két ország meggyőzését arról, hogy eladjanak neki egy szigetet, valamint egy új állam létrehozását.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑