Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 25.

Szír katonák összetűzésbe kerültek egy amerikai konvojjal

2017. 09. 25.

Amerikai katonai konvojt állítottak meg a Szíriai Arab Hadsereg katonái Haszaka városban. A kurd es amerikai katonák visszafordultak miután a szírek megtiltották nekik az átvonulást és fegyvert szegeztek rájuk.

A Szíriai Hadsereg Ötödik Dandára és a helyi Nemzetvédelmi Erők, a Hajana katonái által ellenőrzött Haszaka város egyik kerületén akart átvonulni egy amerikai katonai konvoj és a kurd YPG fegyveres milícia egyik egysége.

Az amerikai konvoj Haszakén keresztül Al-Shadadi város felé tartott volna, de fennakadt egy szír katonai ellenőrző ponton. A szír erők megtiltották az átvonulást, amikor a kurd és amerikai katonák fegyvert szegeztek a rájuk. Az ellenőrzőpontot védő katonai egység válaszul hasonlóképpen cselekedett, aminek következtében az amerikai és kurd egységek gyorsan visszavonulót fújtak.

Helyi források szerint a hat amerikai páncélozott kocsi erődemonstráció jelleggel akart átvonulni a szírek által ellenőrzött Al-Sahha negyeden, azonban végül a szírek ellenállása miatt  ez az akció szégyenteljesvisszavonulással végződött.

Hivatalosan az amerikai katonák 2 éve vannak jelen Észak-Szíriában támogatva a kurd erőket. Valójában az amerikai hadsereg és a titkosszolgálatok a szíriai konfliktus kitörése óta jelen voltak az országban, tevékenységük főként az általuk kreált iszlamista szervezetek kiképzésében és felfegyverzésében merült ki.

Ez a tényt nemrégiben a CIA is elismerte, amikor pár hónappal ezelőtt bejelentette, hogy leállítja a titkos műveleteit az országban.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑