Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 06.

Szír külügyminiszter: „Aki be merészel lépni Szíria területére, azt fakoporsóban fogjuk visszaküldeni!”

2016. 02. 06.

Sajtótájékoztatót tartott az általában rendkívüli higgadtságáról ismert Walid Al-Moallem, Szíria külügyminisztere szombat reggel Damaszkuszban, mely során megfenyegette azokat az országokat, akik a napokban nyilatkoztak arról, hogy hadseregeiket a szíriai kormány engedélyezése nélkül küldenék be szír földre, az Iszlám Állam elleni harc indokával.

“Legyen az szaúdi vagy török támadó,  [ha idejön,] mi fakoporsóban fogjuk visszaküldeni a hazájába.”

Al-Moallem megerősítette, hogy nem csak az Iszlám Állam az egyetlen terrorszervezet hazájában, hanem mindenki terrorista, aki fegyvert fog a szíriai állam és hadsereg ellen.

A sajtótájékoztató során gúnyosan ezt a kérdést tette fel: Ugyan mit értek el a szaúdiak Jemenben? Sikerült nekik ott csak egyetlen egy céljukat is megvalósítani, mely alapján arról beszélhetnek, hogy a szír állam területére küldjék az erőiket?

A külügyminiszter megkérdőjelezte a genfi béketárgyalások értelmét is, valamint az általa “Rijádi ellenzéknek” (értsd: szaúdiak által finanszírozott szíriai ellenzék) nevezett csoportok létjogosultságát is. Szerinte nem mondanak igazat, azok, akik humanitárius részéről beszélnek a konfliktusnak, miközben azonnal felfüggesztették a béketárgyalásokat, ahogy a szíriai hadseregnek sikerült két régóta ostrom alatt lévő várost, Nubult és Zahraát felszabadítania és az iszlamisták utánpótlási vonalait elvágnia.

Al-Moallem szerint a szaúdi őrület nem meglepő, “mivel az eszközeiknek nem sikerült öt évnyi támogatás után sem elérniük semmit Szíriában, ezért elképzelhető hogy végül most ő maguk akarnak személyesen beavatkozni.” – hozzátéve, hogy – “Az alkalmazók úgy tűnik elvesztették az alkalmazottaikba vetett reményt.”

A külügyminiszter hevesen bírálta Jordániát is, azzal vádolva azt, hogy továbbra is hatalmas mennyiségben jönnek át onnan a jordán hatóságok felügyelete alatt a terroristák Szíriába. Ugyanakkor rámutatott Jordánia kétszínű viselkedésére is, megvilágítva, hogy fegyveres erőik azokkal a terroristákkal azonnal végeznek, akik meggondolták magukat és vissza akarnak térni Szíriából a Hasimita királyság területére, továbbá megerősítette, hogy a szíriai konfliktus lezárásához politikai megoldásra van szükség, azt pedig csak és kizárólag a szírek közti tárgyalásokkal lehet elérni.

Al-Moallem bejelentette azt is, hogy ígéretesen fejlődő biztonsági együttműködés bontakozik ki a szíriai és néhány nyugati kormányzat között.

Sajtótájékoztatója végén felszólította Staffan de Mistura ENSZ-megbízottat, hogy ne ismételje meg a Genf2-ként emlegetett béketárgyalások hibáit, valamint sérelmezte, hogy a harmadik Genfi tárgyalások során a szíriai delegáció a másik oldalon tárgyaló “szíriai” ellenzéki csoportok neveit sem tudta meg. “Mi nem tárgyalunk szellemekkel, és nem vagyunk hajlandóak semmiféle előfeltételbe beleegyezni a hazánk sorsát érintő jövőbeni béketárgyalásokon” – nyilatkozta.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑