Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 17.

Szír külügyminiszter: Szaúd-Arábia terroristákat támogat, és ez gátolja a szíriai válság megoldását

2016. 01. 17.

Walid Al-Moallem szíriai külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes nyomatékosan kijelentette, hogy Szaúd-Arábia pénzügyi és katonai támogatása, amit a terroristáknak nyújt, meg fogja hiúsítani a szíriai válság megoldására tett nemzetközi erőfeszítéseket.

Az orosz Sputnik Hírügynökségnek adott interjúban Al-Moallem miniszter úr egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Teherán (Irán) és Rijád (Szaúd-Arábia) közötti feszültségnek és szembenállásnak fékező hatása lesz a szíriai válság megoldására, mióta a szaúdiak fokozzák a terroristáknak adott katonai és pénzügyi támogatást és megkísérlik megakadályozni a Genfben tartandó konferenciát.

Al-Moallem kijelentette, hogy miközben az Oszmán Birodalom feltámasztásának ambiciózus célját követik és ezért terroristákat engednek át török területről Szíriába, Törökország politikai vezetői alábecsülik a szélsőséges fegyveresek visszatérésének lehetőségét az országba.

“A török hatóságok megnyitották a határokat a hozzánk több mint száz országból érkező terrorista csoportok előtt… Erdogan nem tanulta meg a leckét, hogy ezek a terroristák hozzá fognak visszatérni. Még az ő terve, hogy újjáépíti az Oszmán Birodalmat; elmondhatom önöknek, hogy ez egy illúzió.” – nyilatkozta Al-Moallem miniszter úr.

Miniszter úr állítja, hogy Törökország kiképző táborokat nyitott a terrorista csoportoknak és erre pénzt kap Szaúd-Arábiától és Katartól, valamint néhány más országtól a felfegyverzésükre és utána Szíriába küldésükre.

“Ha ezek a szomszédos országok: Törökország, Szaúd Arábia és Katar alkalmaznák a Biztonsági Tanács terrorizmus ellenes határozatát, akkor a válságunk 70 százalékban befejeződne és a maradék 30 százalék probléma, ígérem önöknek, még ennek az évnek a vége előtt megoldódna.” – nyomatékosította az álláspontját a miniszter úr.

“Egykor, öt évvel ezelőtt évente 400 ezer hordónyi kőolajat termeltünk ki, ennek egy részét felhasználtuk itthon Szíriában és a többit exportáltuk. Most ezt az olajat ellopja az ISIS terrorszervezet és Törökországba szállítja.” – tette hozzá Moallem miniszter úr.

“Al Moallem elmondta, hogy “az ENSZ Szíriába delegált portugál különmegbízottja, Steffade Mistura damaszkuszi látogatása során, nem adta át számunkra az ellenzéki küldöttek listáját vagy a terrorista szervezetek jegyzékét, de megígérte, hogy azonnal megküldi, ha a birtokába kerülnek.”

Al-Moallem miniszter úr kijelentette, hogy az orosz katonai repülőgépek által végrehajtott terrorista ellenes hadműveletek sokkal hatékonyabbak, mint az e téren megtett amerikai lépések hozzátéve, hogy “a terrorizmus elleni harc területén folytatódo szíriai-orosz együttműködés nem csak számunkra lesz a legjobb, hanem Oroszország önvédelmének is.”

Kijelentette, hogy az Orosz Légierő és a Szíriai Arab Hadsereg közötti összehangolt műveletek eredményeként “folytathatjuk a győzelmek kivívását Szíria több térségében.”

Január 13-án Al-Moallem miniszter úr Új-Delhiben egy sajtókonferencián nyilvánvalóvá tette, hogy az Oroszországi Föderáció és a Szíriai Arab Köztársaság közötti terrorizmus ellenes katonai együttműködés figyelemre méltó eredményeket ért el, hozzátette, hogy a vahhabita terrorizmus elleni harc Oroszország küzdelme is, mert több ezernyi csecsenföldi fegyveres harcol az ISIS terrorszervezet oldalán Szíriában.

Oirentalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Szíriai Arab Hírügynökség – SANA )

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑