Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 10. 28.

Szír kurdok: az amerikaiakkal való kapcsolatunk korlátozott

2017. 10. 28.

Salih Muslim, a Kurd Demokratikus Unió pártjának volt társelnöke arról beszélt, hogy a zömmel kurdok-alkotta SDF kapcsolat az Amerikai Egyesült Államokkal csak és kizárólag a terrorellenes harcra korlátozódik. A politikus Rakka felszabadítása kapcsán nyilatkozott az orosz Sputnik News-nak.

Az után, hogy az SDF elfoglalta Rakkát, valamit hogy a kurdok meghódították a szíria al-Omar olajmezőt – mely az ország legnagyobbja -, sok elemző azt jósolta, hogy Amerika azon lesz, hogy egy önálló kurd régiót Szíriában.

Ugyanakkor, Salid Muslim szerint az Egyesült Államok haderői, amikor szövetségre léptek velük, kijelentették, hogy ez a szövetség csak és kizárólag az Iszlám Állam elleni harcról fog szólni, s semmi másról.

A politikus azt is leszögezte, hogy az SDF és Amerika a terrorellenes harcokon kívül semmilyen más közös műveletet nem folytat és nem is fog folytatni.

Muslim arról is beszélt, hogy az USA képviselői a genfi tárgyalások ürügyén kezdték el a kurd vezetőkkel a tárgyalásokat. Arról is szó esett, hogy az amerikaiak ugyan valóban kiépítettek bázisokat a szíriai kurdok területén, de azokat a Kurd Népi Védelmi Egységek (YPG) irányítása alá helyezte, mintegy azt jelezve, hogy megbízik a szövetségeseiben.

Az államférfi kitért magára a terrorellenes harcra is. Szerinte attól, hogy legyőzik az Iszlám Államot, még nem nyugodhatnak meg, mert más néven és más szervezetekben, de a terroristák tovább fognak küzdeni.

A kurd politikus visszautasította azokat a vádakat, mi szerint olajat adnak el akár az Egyesült Államoknak, akár Damaszkusznak.

„Mindeddig, senki sem vásárolt olajat tőlünk. Örülnénk, ha ezt bárki megtenné, mert ez megkönnyítené a népünk életét, s a jelenlegi szituációt. Azonban mi nem kötöttünk eddig senkivel megállapodást”

– mondta.

Salih Muslim a jövővel kapcsolatban azt is leszögezte, hogy nem céljuk egy független Kurdisztán létrehozása szír területeken, annál is inkább, mert mind Rakka, mind Deir Ezzor tartomány kurdok által ellenőrzött területén a többség arab és nem kurd. Így szerinte ha majd vége a háborúnak, az embereknek kell dönteni arról, hogy ezen területek sorsa mi lesz.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑