Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 04. 22.

Szír politikusok szerint még mindig több állam is támogatja a terrorszervezeteket

2016. 04. 22.

Törökország és más államok továbbra is fejlett fegyverzettel, illetve szabad mozgásuk biztosításával támogatják a szíriai terroristákat – hívta fel a figyelmet Walid Al-Moallem szíriai külügyminiszter csütörtökön.

„Ez az ügy nemzetközi fellépést kíván az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorellenes határozatainak betartása érdekében” – sürgetett Moallem.

A szíriai kormány továbbra is folytatja az Iszlám Állam (IÁ) vahabita szervezet, az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport helyi ágának számító Nuszra Front és a többi terrorista csoport elleni harcot – tette hozzá a szíriai külügyi tárca vezetője a Hszie Hsziao-jennel, Peking szíriai különmegbízottjával tartott találkozón.

A szíriai diplomácia vezetője a megbeszélés során kiemelte a szaúdi támogatottságú ellenzék bojkottálja a genfi béketárgyalásokat, és inkább a konfliktus katonai úton történő megoldását választja.

Hszie Hsziao-jen elmondta, hogy kormánya támogatja a biztonság és a stabilitás helyreállítását Szíriában, illetve a genfi békefolyamatot.

A különmegbízott a szíriai konfliktusra nagyobb befolyással bíró Szaúd-Arábiába, Iránba és Oroszországba is ellátogat a napokban.

A szír miniszterelnök megnevezte a terroristákat támogató országokat

Wael Al-Halaki a Szíriai Arab Köztársaság miniszterelnöke az orosz újságíróknak tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a tűzszünet és a béketárgyalások ellenére Szaúd-Arábia, Törökország, Katar, és több európai állam köztük Franciaország és Nagy-Britannia még mindig támogatja a Szíriában tevékenykedő terrorszervezeteket.

Al-Halaki szerint ezek az országok nem érdekeltek egy stabil erős gazdasággal bíró Szíriában. Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy a nyugat és térségbeli államok által támogatott terrorszervezeteknek egyetlen célja van az ország infrastruktúrájának elpusztítása és kiszolgáltatni az ország gazdaságát a külföldi tőkének.

A szír miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy csak a múlthét folyamán több mint 5000 felfegyverzett iszalmista lépte át a szír-török határt és csatlakoztak a Szíriai Arab Hadsereg ellen harcoló terrorszervezetek egyikéhez.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Alalam)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑