Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 12.

Szír-szír tárgyalások Moszkvában

2015. 04. 12.

A terrorizmus elleni közös harcra és a több mint négy éve tartó vérengzés beszüntetésére szólította fel csütörtökön a szíriai polgárháborúban harcoló feleket Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Hétfőn Oroszország közvetítésével tárgyalások kezdődtek Moszkvában a szíriai kormány és az általa elismert ellenzéki szervezetek között. A nyugati államok által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet bojkottálta a csütörtökig tartó tárgyalássorozatot, miként tette ezt az első hasonló moszkvai egyeztetések idején januárban is.

A megbeszéléseken Lavrov sikertelennek minősítette az Egyesült Államok fellépését és a Washington vezette terrorellenes koalíció légicsapásait az Iszlám Állam (IÁ) ellen. Amiatt is bírálta a Fehér Házat, hogy néhány szíriai felkelőcsoportnak kiképzés formájában segítséget nyújt, s ezzel tovább gerjeszti a konfliktust.

A TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a moszkvai tárgyalások résztvevői a véres szíriai polgárháború diplomáciai megoldását sürgették.

Oroszország a konfliktus kezdetei óta támogatja Bashar Al-Assad szíriai elnök kormányát, folyamatosan hangoztatja azonban, hogy célja ezzel a béke megteremtése és a még brutálisabb vérengzés elkerülése.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 210 ezret.

Eredménytelen kísérlet

Jelentős előrelépés nélkül értek véget a Bashar Al-Assad elnök vezette szíriai kormány és az általa elismert szíriai felkelőcsoportok közötti egyeztetések Moszkvában a több mint négy éve zajló szíriai konfliktus rendezéséről.

Az idén második alkalommal lezajlott moszkvai tárgyalásokat nehezítette, hogy a szíriai kormány ellenzői nem tudtak egységes álláspontot képviselni, a nyugati államok által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet pedig bojkottálta a hétfőtől csütörtökig tartó tárgyalássorozatot.

Kadri Dzsamíl, a szíriai kormány korábbi tisztségviselője, aki csatlakozott a felkelőkhöz, pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a felek megegyeztek arról, hogy a 2012-ben a genfi béketárgyalásokon elfogadott dokumentumon alapuló politikai átmenetre van szükség. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Szamír Aita, a szíriai felkelők egy másik csoportjának képviselője nem értett egyet Dzsamíllal, és azt mondta, “a szíriai véráldozat ellenére Bassár el-Aszad még mindig nem érti, mit jelent a politikai megoldás”.

Randa Kasszisz, ugyancsak a felkelőcsoportok képviselője azt javasolta, hogy Assad ellenfelei Kazahsztánban gyűljenek össze, lépjenek túl ellentéteiken, és dolgozzanak ki közös álláspontot. Az SZNK régóta azt hangoztatja, hogy csupán akkor ülne tárgyalóasztalhoz, ha az egyeztetések Assadnak a hatalomból való eltávolításához vezetnének.

Az első alkalommal januárban megtartott hasonló egyeztetések Moszkvában szintén eredménytelenül zárultak. A tárgyalások akkor ugyancsak Assad hatalomban tartása, a terrorizmus elleni harc és az átmeneti kormány kérdésén feneklettek meg.

Orientalista.hu – (Forrás: alfahir.hu, MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑