Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 02. 18.

Szír területeket sajátít ki Törökország

2017. 02. 18.

Damaszkusz azzal vádolta meg Törökországot, hogy kerítést épít Szíria északi határán – jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

Az ENSZ-hez intézett, a tervet bíráló levelében a szíriai külügyminisztérium az országa területen elkövetett szüntelen agresszióval vádolja meg a török kormányt.

Január 11-én a török hadsereg és határőrség munkagépeket és nehéz teherautókat vonultatott fel Szíria északi részén, a török határ térségében, részben Haszake kormányzóságban. A gépek utat törtek, árkot ástak, és megkezdték a kerítéshez szükséges betonoszlopok lerakását. Három nappal később a török haderők az Aleppó közelében fekvő.

Tuma városban kezdték meg az elválasztó fal építéséhez szükséges két kilométeres út kialakítását.

A török erők hasonló mozgását észlelték a Törökországgal szintén határos Idlíb tartományban is, ahol a törökök Harem térségében hatholdnyi területet sajátítottak ki szír állampolgároktól kerítésépítés céljából.

A tárca szerint a török kormány katonai támaszpontot hozott létre az Aleppó térségében fekvő Dzsitar faluban, ahol lőszerraktárak, valamint török tisztek és katonák számára épített barakkok találhatók.

A szíriai külügyminisztérium elítélte a török behatolást, és felszólította a világszervezetet, gyakoroljon nyomást Ankarára „erőszakcselekményei” beszüntetése és „a terrorizmus elleni harcra vonatkozó biztonsági tanácsi határozatok betartatása érdekében”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑