Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 11. 26.

Szíria a kelet kapuja címmel fotókiállítás nyílt Szolnokon (képek)

2016. 11. 26.

“Minden embernek két hazája van, az egyik ahol született, a másik Szíria”-  mondta egyszer André Parott a Louvre egykori igazgatója.

Az elmúlt években sokat lehetett hallani a szíriai konfliktusról. A hírcsatornák és az újságok tömve vannak  Szíriában készült borzasztó felvételekkel, amik tükrözik a keleti országban zajló háború borzalmait.

Viszont kevesen tudják, hogy alig pár évvel ezelőtt Szíria a béke hazája volt, ahol több tucatnyi vallási és etnikai csoport élt békességben egymás mellett.

Szíria az emberiség bölcsője. Az ókori suméroktól kezdve az asszír, babiloni, káld, szír, főníciai, amorita, arámi, hettita, római, görög és az arab birodalmak és kultúrák mind-mind megvetették lábukat az országban.

Kevesen tudják, hogy Szíria a monoteista vallások központja és kiindulópontja volt. A történelmi Szíria területén közvetítette Ábrahám próféta Isten szavait. Az apostolok ezen a földön találtak  rá az első követőkre, akik elfogadták Jézus Krisztus tanításait. Mohamed próféta által alapított Iszlám is ezen a földön vált nagyjá.

korosi-csoma-sandor-emlektablaja-az-aleppoi-hazanal

Kőrösi Csoma Sándor emléktáblája az aleppoi házánál

Mivel a magyar emberek a háborús híreken kívül kevesett vagy alig hallottak Szíriáról,  úgy gondolta egy szolnoki szír család, hogy fotókiállítást szervez annak céljából, hogy bemutassa a választott hazájukban élő szűkebb közösségének, milyen is a valódi arca annak az országnak, ahonnan származnak. A szolnoki szír Ftaimi család a több hetes előmunkálatoknak és szervezésének köszönhetően november 25-én pénteken került sor a “Szíria, a kelet hangja” elnevezésű fotókiállítás megnyitójára.

A megnyitó ünnepségen nagyszámú közönség jelent meg. A rendezvényen részt vett Szalay Ferenc, Szolnok városának polgármestere, Dr. Bokor Balázs és Dr. Medgyes Péter Magyarország volt damaszkuszi nagykövetei. Meghívott vendégek között szerepelt a Fórum Szíriáért Egyesület alelnökei, illetve az újonnan alakult Magyarországi Szíriai Diákok Nemzeti Szövetségének elnöke, Kassab Adonis is megjelent az eseményen.

15203270_1524115287618185_3181354011791383976_n

Ftaimi család

A megnyitó ünnepség elején elhangzott a magyar és a szír himnusz majd, Ftaimi Tifanny hangzatos beszédében mutatta be a közönségnek Szíria kulturális és történelmi  helyszíneit.

Szalay Ferenc polgármester beszédében sajnálatát fejezte ki, hogy Szíriában már több mint öt éve háború dúl, kihangsúlyozva, hogy Magyarországnak érdeke, hogy Szíriában mihamarabb béke legyen és, hogy a történelmében gazdag ország ismét a fejlődés útjára lépjen. Szalay szerint addig is az egyik legfontosabb cél, hogy minél több szírnek kell támogatást nyújtani annak érdekében, hogy hazájában maradjon, hiszen az ország újjáépítése csakis a helyi lakossággal valósítható meg.

A fotókiállítást Bokor Balázs volt damaszkuszi nagykövet nyitotta meg. Bokor úr két ciklusban, több mint nyolc éven át képviselte hazánkat a keleti országban. A nagykövet úr több mint harminchat éven keresztül dolgozott a Magyar Külügyminisztérium diplomáciai kiküldetéseiben, de diplomataként a legtöbb időt Szíriában tölötte el. A nagykövet úr beszédében büszkén mesélte, hogy az egykoron gazdag és biztonságos ország nagy hatással volt az életére.

Munzer Ftaimi, a kiállítás főszervezője szerint a magyarországi szíreknek nagyon fontos feladatuk van abban, hogy a mostani válságos helyzetben közvetítsenek a két ország között. Ftaimi szerint az itthon élő szíreknek  két hazájuk van, hiszen a szírek hagyományosan patrióták, viszont  nem szabad elfeledkezni a szülőföldről. Ezért is tartotta fontosnak Munzer Ftaimi, hogy bemutassa a magyar és szír fényképészek Szíriáról készített felvételeit.

A rendezvény állófogadással végződött, ahol a résztvevők megkóstolhatták a szíriai konyha finom süteményeit.

A kiállítás helyszíne az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (Hild János tér 1., Szolnok, 5000).  A tárlat 2016.december 16-ig lesz látható, hétfőtől péntekig 14-19 óra közötti időben.

.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑