Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2022. 06. 24.

Szíria amnézia 3. rész

2022. 06. 24.

A legnagyobb hiba azt gondolni, hogy a háborúk úgy törnek ki, hogy valaki gondol egyet és a következő nap megtámad egy másik országot.

Minden háborúhoz hosszú út vezet, sőt a háborúkat utak kötik össze, mint ahogy az első világháború oka volt a második világháborúnak és a második világháború oka a jelenlegi orosz ukrán konfliktusnak.

Könnyű azt sugallni, hogy a háborúk egy emberen múlnak egy adott pillanatban. Ezt csak az egyszerű, érzelmi alapon gondolkodó emberek hiszik el. Az egyszerű, érzelmi alapon gondolkodó ember nem tud és nem is akar az idő síkján gondolkodni, mert az egyszerű gondolkodása miatt az ok-okozati láncolatok megértése már megterhelő a számára.

Sokan felteszik a kérdést, hogy vajon ez a háború kirobbant volna, ha Ukrajna vezetése tiszteletben tartja a területén élő nemzeti kisebbségek jogait? Vajon ez a háború kirobbant volna, ha az ukrán vezetés nem emeli be a kormányzatba a nyiltan fasiszta ideológiákat és nem erre építi fel az új szélső nacionalista Ukrajnát? Vajon ez a háború kirobbant volna ha a a 2014-ben amerikai puccsal leváltott oroszbarát vezetés után a jólét köszönt Ukrajnára és nem a korrupció és az oligarchák édenkertjévé válik Ukrajna? Vajon kirobbant volna ez a háború, ha a fasiszta Stepan Bandera nem válik nemzeti hőssé és 2019-től születésnapja nem válik nemzeti ünneppé Ukrajnában? Vajon ez a háború kirobban volna, ha 2014 óta nem öntöttek volna Ukrajnába euró és dollár milliárdokat a fegyverkezésre ( oroszország, mint ellenség okán )? Vajon ez a háború kirobbant volna, ha Ukrajna és a vezetése valóban olyan européer lenne, aki teljes mellszélességgel kiáll az emberi jogok mellett és a korrupció ellen, mint ahogy most a soron kívüli csatlakozása okán az unió próbálja beállítani Ukrajnát?

A válaszom az, hogy kirobbant volna, csak nem most.

Ugyanis Ukrajna pontosan azért vált azzá, ami, hogy kirobbanjon ez a háború.

Egy újfasiszta, velejéig romlott és korrupt szélső nacionalista terror állam, egy gyarmat, ahol az ukrán oligarchák a nyugati gyarmatosítók végrehajtói.

Ezen nincs mit szépíteni.

Elgondolkodott már azon valaki, ha Ukrajna a “világ éléskamrája”, a búzája, a repceolaja, a napraforgóolaja, termőföldje, a műtrágyája, a vegyipara, az olaja, a szén, az acél, a csokoládéja olyan nélkülözhetetlen a világ számára, akkor hogy lehet “Európa” legszegényebb országa? A XXI. század leggazdagabb országának kellene lennie.

De nem az.

Mert gyarmat.

Ugyanúgy kifosztja a nyugat, mint ahogy kifosztotta Magyarországot a rendszerváltás és az EU-ba való belépés után. Ugyanúgy kifosztja Ukrajnát a nyugat, mit ahogy kifosztotta Indiát, a távolkeletet és Afrikát.

Ukrajna 2014 után nyugati gyarmattá vált, amit egy újfasiszta szélső nacionalista kormánnyal próbálnak fegyveresen megtartani a nyugati gyarmatosítók.

Persze értem én, hogy korábban meg orosz gyarmat volt, csak a két felállás között az a különbség, hogy az orosz gyarmatiság esetén nincsen ideológiai szembenállás.

Addig, amíg egy ország “csak” szegény, még béke van. De ha megváltozik a gyarmatosító, kizsákmányoló személye, akkor már szükség van egy ideológiai váltásra is, szembenállva a korábbi “főnökkel”, Oroszországgal, hogy ne térhessen vissza ismét.

Ez az orosz-ukrán konfliktus tragédiája: Az orosz nem “tájidegen” a geopolitikai történelmi környezetben Ukrajnában még akkor sem, ha kizsákmányoló. A nyugati gyarmatosító “tájidegen” Ukrajnában és érdeke, hogy olyan ideológiára építse fel gyarmatát a határvidéken, Ukrajnában, hogy szembe álljon azzal, akitől elvette 2014-ben a gyarmatát.

A szíriai analógia az, hogy a 11 évvel ezelőtti, a világ harmadik legbiztonságosabb országát, Szíriát, a nyugat gyarmatosítani akarta, mert Assad elnök úr a nyugatnak nem volt elég meghunyászkodó, a “keletnek” pedig nem volt elég konzervatív. Így a nyugat feltüzelte és felfegyverezte a radikális és szélsőséges iszlám szervezeteket, hogy döntsék meg a legitim szír kormányt.

Ugyanúgy, ahogy most Ukrajnában az újfasiszta, szélsőnacionalista fegyveres alakulatoknak, öntötték a fegyvert és a támogatást Szíriába is. Ugyanúgy, ahogy Szíriába is ömlöttek az agymosott nyugati önkéntesek és “dzsihadistak”, akik mind ott pusztultak a harctéren a Szíriai Arab Hadsereg golyói által.

És a legfontosabb, ugyanúgy, ahogy most az ukrán szélső nacionalista, fasiszta alakulatok lövik a civil lakosságot például Donyeckben, ugyan úgy lőtték Damaszkusz iskoláit, polgári negyedeit a nyugat által felfegyverzett iszlamista terrorszervezetek.

Mi lesz így veled Ukrajna? Emberek! Tanuljatok Szíriából!

Mindkét variációt leírom, hogy ne nevezzenek elfogultnak.

Ha Ukrajna győz, mint a nyugat gyarmata. Az a végtelen fegyver, amit oda hordanak, örök háborúvá válik az ukrán “iszlamisták” kezében.

Ha Ukrajna veszít, nem marad más hátra, mint egy megkeseredett, gyűlölettől és bosszútól hajtott kis állam, ami folyamatos terrortámadásokat hajt végre a környező békében élő népek soraiban, mint most az iszlamisták maradékai Szíriában.

Ukrajna eddig is terrorban tartotta a Dombasz régiót, akkor mit várjunk tőle, ha elveszti ezt a háborút.A nyugat, a lassan

elvesztett gyarmatát puskaporos hordóvá változtatta, mert veszíteni nem akar. A végtelen fegyver támogatások addig tartanak, amíg van végtelenül nyomtatható dollár.

Ezért van az infláció a világban. Mert nem a produktivitás, a teremtés szelleme hajtja most a világgazdaságot, hanem a rombolás, a pusztítás.

Nem annak van értéke, ami alkot és teremt, hanem ami pusztít és rombol.

El fog ez még tartani sajnos egy darabig.

Orientalista.hu – Siroi Isi 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑