Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 28.

Szíria azonnali nemzetközi akciót követel az USA-vezette koalíció ellen

2017. 09. 28.

A Szíriai Külügyminisztérium a csütörtöki nap folyamán levélben kérte fel az ENSZ-et, illetve az ENSZ BT-t a nemzetközi koalíció támadásai miatt, melyeket szír területek és a civil lakosság ellen intéznek – jelenti a szír állami hírügynökség, a SANA.

A szír kormány azután kényszerült erre a lépésre, hogy tegnap a koalíciós gépek fehér foszforral bombáztak egy települést – ez a nemzetközi jog szerint háborús bűncselekménynek számít.

A tegnapi foszforos támadásban, melyet a Deir Ezzor provinciában fekvő al-Sout városa ellen intéztek, legalább három civil meghalt, s számosan megsérültek, köztük legtöbben súlyosan.

A fehér foszfor, melynek lakott területen, vagy annak közelében történő alkalmazása nemzetközileg tiltott, a foszfor leginstabilabb formája, mely rendkívül mérgező. Bomba formájában kétféleképpen fejti ki halálos hatását: egyrészt, a bőrrel érintkezve azon feloldódik, s gyakorlatilag beleégeti magát a húsba, a szervekbe, borzalmas kínokat, vagy épp kínhalált okozva; másrészt pedig úgy, hogy a porózus foszfort az áldozat belélegzi, aminek következtében a nyelőcsöve és a tüdeje összeég, s emiatt megfullad. Az anyag káros hatását csak növeli, hogy égéséhez minimális oxigén is elegendő, így a testben általában addig ég, amíg el nem fogy.

A tegnapi támadás csak egy hosszú lista utolsó lábjegyzete: a lista telis de tele van olyan támadásokkal, mely során a nemzetközi koalíció civil célpontok ellen intézett halálos támadást.

A kormány által elküldött levelekben a szír kormány kifejtette, hogy elég szomorúnak látja, hogy azok, akik azt állítják, hogy tiszteletben tartják a nemzetközi jogokat, s Damaszkuszt vádolják folyamatosan azzal, hogy megszegi azokat, tagjai egy olyan koalíciós haderőnek, mely háborús bűncselekményeket követ el szír földön.

Szíria felszólítja azon országokat, akik olyan sokszor hallatják a hangjukat, ha Asszadék országa ellen kell felszólalni, hogy az emberi jogok és a nemzetközi jog tisztelete jegyében vonuljanak ki Szíria területéről, s oszlassák fel a koalíciót, mely „megannyi szír vérét ontotta már ki”.

A két iratban a Minisztérium felszólítja az ENSZ BT tagjait, hogy azonnali akcióban számolják fel a „barbár bűnöket” és a nemzetközi humanitárius törvények, valamint az alapvető emberi jogok „otromba megsértéseit”, melyeket a koalíció újra meg újra elkövet.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑