Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 02. 22.

Nem hajlandóak a békés rendezésre a mérsékletnek nevezett iszlamisták

2018. 02. 22.

Egy orosz katonai forrás szerint Szíriában a kelet-gouthai iszlamistákkal hiába próbálkoztak tárgyalni a helyzet békés rendezéséről, a tárgyalások megszakadtak, a fegyveres csoportok nem teszik le a fegyvert.

Az orosz fegyveres erők szíriai tűzszüneti megfigyelőközpontja szerda esti közleményében figyelmeztetett, hogy a térségben kritikus humanitárius, illetve társadalmi-gazdasági helyzet van kialakulóban.

Az orosz katonai illetékesek megerősítették, hogy a helyzet békés rendezésére tett kísérletek megakadtak. Hozzátették: egy nap alatt a nyugat által is támogatoott mérsékeltnek nevezett iszlamista csoportok  21 alkalommal lőtték Damaszkusz főként keresztények laktan negyedeit.

Az elmúlt napok áldozatai akiket a nyugat által támogatott iszlamisták rakétái öltek meg Damaszkuszban.

A hmejmími orosz légitámaszponton működő központ azt is állítja, hogy  az iszlamisták a Damaszkusz közelében fekvő Kelet-Gouthában megakadályozzák a civileket abban, hogy elhagyják az ostromlott térséget a Muhaím al-Bafidín nevű falunál kialakított ellenőrző ponton keresztül.

“Várjuk mikor kerül ránk a sor meghalni. Ez az egyedüli dolog, amit mondhatok” – közölte a 22 éves Bilal Abu Szalah, a kelet-gouthai Dúma településének lakosa, akinek felesége öt hónapos terhes.

“Szinte minden helyi lakos sátrakban él. Egy lakóhelyen öt vagy hat család is osztozik. Nincs élelem, se piac” – fűzte hozzá.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben.  Az iszlamista csoportok  hasonlóan az Aleppo felszabadításáért indított  hadműveleteknél élő pajzsként használják a civileket, hogy lassítsák a Szíriai Arab Hadsereg előrenyomulását. Az iszlamisták miatt a kelet gouthai térségben súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. Damaszkusz az iszlamista fegyveres csoportokat terrorista szervezetként tartja nyilván, akik rendszeresen megszegték  tűzszünetet.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑