Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 02. 04.

Hat év után először tartottak misét Deir Ezzorban (képek)

2018. 02. 04.

Hat év óta az első misét tartották meg szombaton a Szűz Máriáról elnevezett, háború dúlta Deir Ezzor-i szír ortodox templomban, az ország keleti részén.

A templom padlóját még kő- és kábeldarabok, rakétarepeszek borítják, a falakon lövedékek nyomai, sok ablak betörve. Deir Ezzor gyakran volt heves harcok színtere.

Először, amikor a nyugat által támogatott iszlamisták 2012-ben elfoglalták a város egy részét, majd amikor az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet foglalta el az egész térséget 2014-ben.

A Szíriai Arab Hadsereg tavaly novemberben szabadította fel a várost.

 

.

A misét, amelyen mintegy húsz hívő – köztük több muzulmán is – vett részt, II. Efrém Ignác, az Antióchiai Szír Ortodox Egyház pátriárkája (aki korábban köszönetet mondott a magyar államnak, amiért támogatja az üldözött keresztényeket) mutatta be.

„Leírhatatlan érzés, hogy egy csaknem lerombolt templomban imádkozunk. Egyúttal vigasz ez nekünk és üzenet a város lakosainak, hogy jöjjenek haza, vegyenek részt az újjáépítésben”

– mondta a pátriárka.

Mintegy 3000 szír ortodox keresztény élt a városban a háború előtt.

Tavasszal a kormány arról döntött, hogy egymillió euróval támogatja a magyar kormány a szír ortodox egyházat, és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat. A döntést Orbán Viktor és a szír ortodox pátriárka II. Efrém Ignác találkozója után jelentették be.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán, fotó: syriacpatriarchate.org

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑