Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 06. 21.

Szíria: Egymásnak üzenget a két nagyhatalom

2016. 06. 21.

Nem az Egyesült Államoknak, hanem Oroszországnak van fogytán a türelme a szíriai helyzet miatt – jelentette ki hétfőn Moszkvában Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke.

Néhány nappal ezelőtt John Kerry amerikai külügyminiszter keltett feltűnést azzal a kijelentésével, hogy “Oroszországnak meg kell értenie, a türelmünk nem végtelen”.

Kerry azzal vádolta meg Bashar Al-Assad szíriai elnököt és Moszkvát, hogy miközben mindenkitől elvárják a tűzszünet betartását Szíria területén, a kormányerők folytatják az Aleppo bevételére indított támadásukat. Az amerikai diplomáciai tárca utóbb igyekezett tompítani a miniszteri nyilatkozattélét.

“A szíriai helyzettel kapcsolatban a mi türelmünk van fogytán, nem az amerikaiaké. Mi a vállalt kötelezettségeinket, valamint a tűzszünet és a szíriai megbékélés biztosítására vonatkozó megállapodásokat maradéktalanul betartjuk. Ám az amerikaiaknak nehézségeik vannak az ellenőrzésük alatt álló ellenzékkel” – hangsúlyozta Geraszimov.

Az orosz diplomácia régóta próbál nyomást gyakorolni az amerikaiakra annak érdekében, hogy a Washington által mérsékeltnek minősített ellenzéki csoportokat válassza le az al-Kaida helyi csoportjaként fellépő Nuszra Frontról. Moszkva nehezményezi, hogy az Egyesült Államok ezt már több hónapja halogatja, és ezáltal időt biztosít szélsőségesek számára erőik átcsoportosításához.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑