Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 10. 12.

Szíria egymillió hektár termőföldet veszített el

2021. 10. 12.

Szíria, ahol egykor a térségben egyedüliként termesztettek a hazai szükségletet meghaladó mennyiségben búzát, jelenleg súlyos hiánnyal küzd, aminek következtében a családok nem jutnak elegendő kenyérhez.

“A kenyér, ami a pékségekben van, nem elég. Kénytelen vagyok tésztát készíteni és sütni, hogy etetni tudjam a gyerekeimet. Nem kevesebb mint 50 kenyérre lenne szükségünk, esküszöm” – mondta egy nő.

A háború előtt Szíriának búzafeleslege volt, most viszont importálnia kell. 2020-ban csaknem egymillió tonnát sikerült termeszteni: ez a háború előtti termés egynegyede és a helyi szükséglet egyharmada.

“Szíria északkeleti régiójában termett meg az ország búzatermésének 50-60 százaléka. Ez a térség a háború alatt kiesett az állami ellenőrzés alól.

Különböző terrorista és fegyveres csoportok lepárlóegységeket létesítettek a mezőgazdasági területeken. Ezenkívül az Eufrátesz a mezőgazdaság fő vízforrása, és az, hogy Törökország ellenőrzi, mennyi víz folyik a félszigetre, komoly zavarokat okoz a mezőgazdaságban. De elegendő búzamennyiséget importálunk Oroszországból, hogy fedezzük az állampolgárok szükségletét” – mondta Omar Abdul Razzaq, az Euphrates Egyetem dékánja.

Az import megterheli a kimerült gazdaságot. Ezért a kormány korlátozta a családok által megvásárolható kenyér mennyiségét, és az elmúlt évben kétszer is megduplázta az árakat, ami arra késztette a nőket, hogy inkább otthon süssenek kenyeret.

“A kenyeret a beszállítótól vásároljuk. Ebben itt 14 darab van. Ez nem elég a családnak. Néha egy-két napig nem tudunk kenyeret beszerezni. A gyerekek éhesen fekszenek le. A Vörös Félholdtól kapunk búzát segély gyanánt, és visszatértünk az otthoni tanour-sütéshez. Villanysütőben készítjük, órákig várunk, hogy két órán keresztül legyen áramunk” – mondta

Az ENSZ szerint a szíriaiak 60%-a élelmezési gondokkal küzd a háború miatt.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑