Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 02. 13.

Szíria elismerte az örmények elleni népirtást (videó)

2020. 02. 13.

A szíriai parlament népirtásnak minősítette csütörtökön az örmény kisebbség ellen az egykori Oszmán Birodalomban elkövetett első világháborús tömegmészárlást.

A lépés elemzők szerint tovább ronthatja az amúgy is feszült viszonyt Törökország és Szíria között. Az intézkedésről a szíriai parlament elnöke számolt be, és egyúttal elítélve „a népirtás megtörténtének tagadására, a történelmi tények torzítására irányuló kísérleteket”.

„Ez az emberiség történelmének egyik legsúlyosabb bűncselekménye” – szögezte le közleményében a politikus. Az utóbbi napokban többször is heves harcok voltak a szíriai hadsereg és az országban beavatkozó török hadsereg között Idleb tartományban.

A házelnök ezzel kapcsolatban történelminek nevezte a szíriai haderő ellenállását, amelynek célja megelőzni, hogy „felemelkedjen egy új ottomán szörnyeteg”.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑