Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 10. 01.

Szíria elutasít a kapcsolatok rendezésére vonatkozó minden megállapodást Izraellel

2020. 10. 01.

Szíria elutasít a kapcsolatok rendezésére vonatkozó minden megállapodást Izraellel, mert az ilyen egyezségek szerinte ártanak az araboknak, különösen pedig a palesztinok ügyének – közölte a SANA állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva csütörtökön.

A nyilatkozat arra reagál, hogy nem sokkal korábban az arab sajtóban találgatások voltak arról, hogy titkos megbeszélések folynak a színfalak mögött Izrael és Szíria között.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek szeptember 15-én az Egyesült Államok közvetítésével létrejött – Ábrahám Egyezmény néven ismertté vált – megállapodást írtak alá Washingtonban Izraellel arról, hogy teljes mértékben rendezik kapcsolataikat egymással.

Egyelőre nem világos, hogy további arab országok is követik példájukat, mint azt ahogy Washington felvetette.

“A múltbéli tapasztalatok… azt mutatják, hogy a rendezés, a megállapodások és egyezmények aláírása csak fokozta az izraeli ellenség nagyképűségét és önfejűségét, ugyanakkor pedig gyengítette és megosztotta az arabokat” – idézte a SANA névtelen forrását.

Szíria “terrorellenes háborúja és annak máig tartó következményei megerősítették elkötelezettségét az elvei mellett, a rendezés elutasításával” – tette hozzá a külügyi tisztségviselő.

A damaszkuszi hatóságok következetesen terrorellenes küzdelemként hivatkoznak a 2011-ben kitört háborúra.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsík nyugati részét, majd 1981-ben törvénnyel Izraelhez csatolta a területet. A nemzetközi jog értelmében a térség izraeli megszállás alatt lévő szíriai terület.

Az izraeli légierő gyakran bombázza Szíriában  harcoló szövetséges erőket.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑