Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2018. 02. 28.

Élő pajzsként használják a civileket a kelet-ghoutai iszlamisták

2018. 02. 28.

A nyugat által mérsékeltnek nevezett iszlamista csoportok továbbra is élő  pajzsként akarják felhasználni a több százezer civilt akik Kelet-Ghouta ostromgyűrűjében rekedtek.

A Szíriai Arab Hadsereg röpcédulákkal tájékoztatta a civil lakosságot, hogy merre építették ki a humanitárius folyosókat, ahol biztonságban tudják elhagyni az iszlamisták által megszállt Kelet-Ghoutát.

.

Vlagyimir Putyin orosz elnök minden nap ötórás fegyvernyugvást rendelt el – amit szövetségese, a szíriai kormány is elfogadott. Az ötórás „ablak” célja, hogy az ostromgyűrűben élő civilek távozhassanak.

Csakhogy hétfőn néhány óra múltán újra megszólaltak a fegyverek.

A mérsékeltnek nevezett iszlamista csoportok mesterlövészeket állítottak a kivezető utak menték és mindenkire lőnek aki megpróbálja elhagyni a térséget.

Oroszország szerint az iszlamisták „aknatűz alá vették” a humanitárius folyosót és ezzel megakadályozták, hogy civilek hagyhassák el a területet. A moszkvai védelmi minisztérium szerint az iszlamisták két településen a szíriai hadsereg pozícióit is támadták.

A szíriai hadsereg katonái próbálják biztosítani a humanitárius folyosókat

A bizonytalanság miatt nem jutnak be a területre az ENSZ és más segélyügynökségek konvojai.

Azelőtt, hogy a szíriai kormány szorosabbra fonta az ostromgyűrűt Kelet-Ghouta körül, megengedte, hogy a 40 évnél idősebb férfiak és a közalkalmazottak távozzanak a területről.

Jelentések szerint ugyanakkor az iszlamista csoportok nem engedik ki a nőket és gyerekeket.

Az Independent brit lap egy 43 éves tanárral beszélt, aki elmesélte, hogyan próbált kiszökni az ostromgyűrűből.

Gafúr elmondta, hogy három, 15 évesnél fiatalabb gyerek apja. Megpróbálta kijuttatni családját, de a kormányellenes szélsőségesek ezt megakadályozták. A korábban ételt bejuttató csempészek sem hajlandók segíteni, mert az iszlamisták oldalán állnak.

Múlt csütörtökön az egyik iszlamista  csoport parancsnoka elcsípte a családot és kiabálva közölte vele:

„Itt kell maradnod és támogatnod a kormányellenes harcunkat. A feleségedet és a gyerekeidet sem küldheted el, mert az rombolja a morálunkat”.

Azt hogy az iszlamisták így lépnek fel, egy ENSZ-jelentés is megerősítette.  A kormányoldalon élőkre közben az iszlamisták aknavető támadásai jelentenek veszélyt és emiatt a damszkuszi lakosság támogatja, hogy maximális erővel lépjenek fel a terület ellen – írja az Independent.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑