Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 03. 22.

Szíria nem mond le a Golán-fennsík visszaszerzéséről

2019. 03. 22.

A szíriai kormány pénteken elítélte Donald Trump amerikai elnök kijelentését, miszerint eljött az ideje, hogy az Egyesül Államok elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, és azt mondta, “Szíria elkötelezett, hogy visszaszerezze a területet az összes rendelkezésre álló eszközzel.”

A Szíriai Állami Hírügynökség (SANA) által közzétett nyilatkozatban egy külügyminisztérium forrás azt mondta, Trump kijelentése „az Egyesült Államok vak elfogultságát” mutatta Izrael felé.

“Nem változtatott azon „a valóságon, hogy a Golán továbbra is szíriai, arab” 

– közölte SANA.

“A szír nemzet még elkötelezettebb, hogy felszabadítsa ezt az értékes szíriai nemzeti földdarabot minden rendelkezésre álló eszközzel,” – mondta a forrás, hozzátéve, hogy Trump nyilatkozata “felelőtlen”, és a nemzetközi jog “semmibe vételét” mutatja.

Donald Trump amerikai elnök új fejezetet nyitva kormánya közel-keleti politikájában csütörtökön kijelentette, ideje, hogy az Egyesült Államok elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.

“52 év után itt az ideje, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely kritikus stratégiai és biztonsági jelentőséggel bír Izrael állam és a regionális stabilitás szempontjából!” – írta Trump Twitteren.

“Történelmet csináltál,” mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök telefonon Trumpnak a miniszterelnöki hivatal szerint, megköszönve a bejelentést.

Izrael az 1967-es háború alatt foglalta el a Golán-fennsíkot,  majd ENSZ határozatát megsértve 1981-ben annektálta,  melyet a nemzetközi közösség mind a mai napig nem ismer el.

A szíriai háborút kihasználva  Izrael az elmúlt években fokozta erőfeszítéseit a nyugati kormányok felé, hogy ismerjék el, hogy Izrael soha nem adja vissza a stratégiailag fontos területet Szíriának de eddig egyetlen ország sem lépett az ügyben.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma múlt héten kiadta éves jelentését a világszerte tapasztalt emberi jogi visszaélésekről, és először utalt a Golán-fennsíkra mint “izraeli irányítás alatti területre” nem pedig “megszállt”-ra.

Reuters, Újkelet.live

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑