Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Lapszemle

2015. 02. 03.

Szíria – Hackerek megszerezték a lázadók haditerveit

2015. 02. 03.

Kényes adatokat – közöttük haditerveket és dezertőrök névsorát – szerezték meg hackerek a szíriai lázadóktól – állította hétfőn egy amerikai biztonsági cég.

A FireEye számítástechnikai biztonsági vállalat jelentésében leírja, hogyan vettek célba az egyes feltételezések szerint a szíriai kormánynak dolgozó hackerek kalózakcióikkal 2013 vége és 2014 eleje között ellenzéki fegyvereseket, médiával foglalkozó aktivistákat és segélymunkásokat.

 A FireEye azt nem tudta megerősíteni, pontosan kik a kalózok, és a megszerzett információkat átadták-e a szíriai kormánynak. Az így megszerzett információk között volt egyebek mellett a lázadóknak a Deraa tartományban fekvő Hirbet Gazale stratégiai fontosságú település bevételére vonatkozó haditerve is.

A hackerek bizalmas dokumentumokat és Skype-beszélgetéseket is megszereztek, amelyek segítségével nyomon követhető volt a szíriai ellenzék stratégiája, ismertté váltak logisztikai útvonalak – áll a jelentésben.

A kalózakció révén olyan hírszerzési információkhoz lehetett jutni, amelyek jelentős előnyt biztosítottak a csatatéren, mint például a kudarccal végződött Hirbet Gazale elleni támadás haditerve. A kalózok a lázadók stratégiájával kapcsolatban “alapos ismeretekre” tettek szert, amelyek segítségével el lehetett volna vágni a létfontosságú utánpótlási útvonalakat és azonosítani lehetett volna fontos ellenzéki vezetőket.

A hackerek ehhez high-tech módszereken kívül klasszikus eljárást is alkalmaztak: “csalikat” is bevetettek. A célszemélyekkel interneten léptek kapcsolatba, üzenetküldő szolgáltatáson keresztül vagy telefonon, gyakran az ellenzéket támogató nőként mutatkoztak be. Ezután elküldték a csali kémprogramokkal fertőzött képét, amelyek segítségével be tudtak hatolni az áldozatok személyes mappáiba, és ellopták onnan az információkat.

Ez a módszer annál is inkább eredményes volt, mert több ellenzéki vezető használja ugyanazt a számítógépet, így a hackerek még több információhoz juthattak hozzá.

Az ellopott adatok többsége a 2013 májusa és decembere közötti időszakból származik. A kalózok hamisított ellenzéki internetes oldalakat is létrehoztak, felszólítva az ellenzékieket a feliratkozásra, és így fertőzték meg a gépeiket.

A FireEye nem tudta azonosítani a hackerek működési helyét, de megjegyezte, hogy a szervereik nem Szíriában működtek, és a kiberhadviselést folytató szíriai társaikétól eltérő eszközöket és technikát alkalmaztak.

A konfliktus 2011-es kezdete óta dúl a számítástechnikai háború Bashar el-Assad szíriai elnök hívei és ellenzői között. Az egyik legrégibb és legismertebb kormánypárti hackercsoport, az Elektronikus Szíriai Hadsereg világszerte számos médium és politikus internetes oldalát megtámadta.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑