Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 13.

Szíria: Hadi helyzet Daraa tartományban

2015. 06. 13.

Vahabita fegyveresek fontos katonai bázist szálltak meg Dél-Szíriában.

A nyugati hatalmak által is támogatott vahabita fegyveresek csütörtökön elfoglalták az 52. Dandár bázisát a déli Daraa tartományban miután a Szíriai Arab Hadsereg katonáit visszavonták egy közeli támaszponthoz.

A támadó vahabita terrorszervezetek kora hajnalban indítottak rohamot az Al-Hirak település közelében lévő létesítménynél előrenyomulva a Szíriához hű erők ellen a déli tartományban.

Eközben a Szíriai Arab Légierő sok légi támadást hajtott végre a vahabita terroristák állásai ellen fedezve a Hadsereg erőinek visszavonását.

Különböző hovatartozású média aktivisták jelentései szerint többen meghaltak és megsebesültek mindkét oldalon, a jelentések egyelőre nem tartalmaztak meghatározott veszteségi adatokat. Azonban néhány megsemmisült katonai járművet figyeltek meg.

“Ellenzéki aktivisták” (értsd: vahabita propagandisták) ezenkívül azt állítják, hogy a támadó fegyveresek megszállták a közeli Mlejha Al-Sharkijeh falut.

A támadásban részt vevő csoportok a Harakat Ahrar Al-Sham, Dzsaish Al-Sham (Iszlám Front=szaúdi, katari pénzeken támogatott terroristák, izraeli és jordániai logisztikai hátterük is van!), Aszud Al-Harb és néhány magát az FSA-hoz tartozónak valló frakció.

Ellentámadásban a kormányerők

A Nuszra Front és a nyugati hatalmak által támogatott “mérsékelt” barátaik az Iszlám Frontból (Harakat Arhar Al-Sham és a többi hasfelmetsző szervezet), valamint a mindig emlegetett FSA szemet vetettek Dél-Szíriára, Daraa tartományban. Az 52. Dandár bázisa után az Al-Thalal légi támaszpont kellene nekik.

Jelenleg a légi bázis melletti támaszpont az 52. Dandár új állása. Egy gépesített lövész zászlóalj, egy tüzér osztály és egy harckocsi zászlóalj vette fel a harcot a Jordánia felől és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkról utánpótlást és újabb zsoldosokat kapó terrorszervezetek ellen a harcot.

Megjegyzés: Az ilyen repülőterek az ország védelmének és a légtér feletti uralomnak a kulcsai. A vahabita megszállók ezért támadják ilyen dühödten a létfontosságú bázisokat. Lényegében 2013-ig három ilyen bázis esett el (kellett kiüríteni, de az ottani eszközök és a haditechnika nem veszett el) az Aleppo tartománybeli Menagh, az Idleb tartománybeli Taftanaz és az Al-Rakka tartománybeli Tabakva bázis. (Az Al-Dzsirrah reptér és a palmürai létesítmény nem a felsorolt kategória!) Nagy nyomás alatt van a Deir Ezzor Katonai Repülő Bázis, a Kwejersz Légi Támaszpont és az Abu Al-Duhur Katonai Repülő Bázis. Ezeknél eddig sok vahabita terrorista égett hamuvá és jutott pokolra, szerintünk ezután is így lesz. Időnként nagy támadás volt a Tijasz Légi Támaszpont (T-4, Kelet-Homsz, talán ez a legtitokzatosabb!) és a Khalkhala Légi Támaszpont (Asz-Szuwejda) ellen. Szerintünk a Thalal légi bázis is hasonló helyzetű.

Lezuhant egy szíriai katonai repülőgép a déli Daraa tartományban

11393086_556983641110850_8088803424113880298_n

Hasszan Mohammed Mahmud őrnagy, a Szíriai Légierő vadászpilótája (29 éves, nős, egy gyermek apja) hősi halált halt Asz-Szuwejda tartományban a Khalkhala légi támaszpont közelében, amikor MIG-23ML gépét találat érte. Katapultálás után az ISIS terrorszervezet által megszállt területen ért földet. Támadóival végzett, amikor felrobbantotta a magánál tartott kézigránátot. Nyugodj Békében Őrnagy Úr!

Daraa tartomány felett lezuhant egy szíriai vadászbombázó. A térségben garázdálkodó Al-Kaida terroristák és “ellenzékiek” szerint ők lőtték le a repülőgépet. A napokban szállták meg ellenséges fegyveresek az 52. Dandár bázisát és Al-Sharkijeh falut a Thalal légi támaszponttól nyugatra.

A szíriai állami televízió jelentette a repülőgép lezuhanását azonban annak okáról még nem közöltek részleteket. A gép egy SZU-24MK2 típusú bombázó volt. A pilóta sikeresen katapultált és már biztos helyen van, a géptest a Hadsereg ellenőrzése alatt lévő területre zuhant.

Az ilyen vadászbombázók nagy magasságban repülnek és támadnak. Akkor sebezhetőek ha alacsony magasságban vannak. Kézi indítású légvédelmi rakétákkal csak ilyen helyzetben elérhetőek. Az amerikaik és közel-keleti vazallusaik bőven juttattak ilyen eszközöket az Al-Kaida terroristák (akkor még “mérsékelt ellenzékiek” voltak ) és ISIS terroristák kezeibe.

Kudarcba fulladt a megszálló terrorszervezetek támadása az Al-Thalal légi támaszpont ellen Daraa tartomány déli részén

A vahabita terrorszervezeteknek az Al-Thalal légi támaszpont ellen ma indított támadását elfojtották a védelmet ellátó katonai egységek.

A támadó terroristák (Al-Nuszra, Iszlám Front, FSA, szaúdi, jordániai és izraeli tanácsadók) hatalmas veszteségeket szenvedtek el élő erőben és hadfelszerelésben.

Miután a hadsereg elfojtotta a támadást és a terroristák el kezdtek visszavonulni, akkor a Szíriai Légierő vadészbombázói lecsaptak a megszálló fegyveresek menetoszlopaira, biztosra mentek abban, hogy olyan sok veszteséget okozzanak nekik amennyit csak lehet.

A “Syrian Arab Army” oldal szerkesztő gárdájából egy barátunk a légi bázison tartózkodik és megerősítette, hogy 300-nál több megszálló vahabita terrorista hullott el a félresikerült támadásuk során. A hadi helyzet az Al-Thalal bázis körzetében jó, amikor ezeknek a soroknak az angol nyelvű eredetije íródott.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑