Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 08. 27.

Szíria: Hadijelentés a nyugati frontról

2015. 08. 27.

A nyugati fronton a kormányerők kiterjesztett offenzívát indítottak a török támogatást élvező fegyveres csoportok ellen.

Folytatódik az offenzíva az Al-Ghaab-síkságon (Idleb-Hama-Lattakia)

Al-Ghabb síkság

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők folytatják offenzívájukat az Al-Ghaab-síkság északi részén és elfoglalták Dzsubb Al-Zururt észak-nyugatra az addigi harcok helyszínétől Al-Bahsa-tól. A kormányerők kiterjesztették a hadműveleteket Lattakia tartomány északi részére is a Junisz Próféta-hegység környékére megtisztították Tal Madurah-t, Talet Zejtarijah- és Talet Antuzt Lattakia tartomány északi részén. A Tigris Alakulatok biztosítják Karkur (Qarqur) város nagy részét így megnyílt a lehetőség visszavenni Zejzun, Új-Zejzunt, a Zejzuni Hőerőművet és tovább nyomulni Ghanijeh, Frikka, Tal Hamki felé. Ezzel előkészíthető Dzsizr Al-Shughur kulcsfontosságú város visszafoglalása és az Idleb tartomány feletti nemzeti szuverenitás (részleges) visszaállítása.

A mostani offenzíva bizonyítja, hogy sikerült a Qalamun-ban felszabaduló erők egy részét ide átcsoportosítani. A hadművelet fő célja még nem ismert! De hamarosan részleteket is közlünk.

Felvétel az Al-Ghaab síkságon zajló harcokról, a civil lakosság támogatásáról biztosította a hadsereget:

 

A Szíriai Arab Hadsereg három irányban támad Lattakia tartomány észak-keleti területén.

lattakia

Törökországgal határos Lattakia tartomány

A Szíriai Arab Hadsereg együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF), a Mukawama Szurija (Szíriai Ellenállás) és a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) milicistáival nagy kiterjedésű hadműveletbe kezdtek Lattakia tartomány észak-keleti részén, támadva a Junisz Próféta-hegységet, ami az Al-Ghaab-síkság fölé magasodik Hama tartományban.

Vasárnap reggel a Szíriai Fegyveres Erők meglepték a Szírián élősködő Al-Kaida terroristákat, a Dzsabhat Al-Nuszra, az FSA “Partmenti Dandár” és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezeteket egy elsöprő erejű támadással a nagy magaslatoknál, amelyek Dzsubb Al-Ahmartól délre fekszenek, elfoglalva három magaslatot mielőtt képesek voltak az említett térség pereméig nyomulni a Junisz Próféta-hegységben

A Szíriai Fegyveres Erőknek ezt az offenzíváját három irányban hajtották végre Lattakia észa-keleti részén: keletre a Junisz Próféta-hegységtől Al-Szakkarban és Al-Szarotban; Tal Shejkh Mohammadnál Al-Ghaddarban és Ghanimahban; valamint Al-Rahszwanban és Maluhahban.

Egy katonai forrásunk szerint Szlunfehből ennek a nagy méretű Északkelet Lattakiában indított hadműveletnek a célja végleg lezárni az Al-Ghaab-síkság nyugati szárnyát annak érdekében, hogy a Hadsereg visszafoglalja Al-Szirminijah és Al-Ghanijah hadászatilag fontos településeit; amennyiben ez teljesül a Szíriai Fegyveres Erők nyugatra 2 kilométerre közelítik meg a kiemelkedő jelentőségű Dzsizr Al-Shughur városát nyugati irányból is.

Azonban ez nem lesz könnyű művelet a Szíriai Fegyveres Erők számára az egyenletlen terep és Északkelet Lattakia nagy hegyei miatt, amelyek bonyolítják a támadást.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑