Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 14.

Szíria: Harcok az ISIS ellen

2015. 05. 14.

Az ISIS terrorszervezet nagy erejű támadást indított Deir Ezzor tartomány és a Kweiers Légi Bázis ellen

13930129000206_PhotoI

Deir Ezzourban

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet egy újabb nagy erejű offenzívát indított a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Kelet-Szíriában; ez jelenleg Deir Ezzor tartomány és a blokád alatt álló Kwejersz Katonai Repülő Bázis ellen irányul Aleppo tartomány dél-keleti részén.

A terrorszervezet offenzívája kezdetén a Kweiers légi bázisnál az ISIS fegyveresei megkísérelték meggyengíteni a Hadsereg erődített védelmi vonalait a környező falvakban annak érdekében, hogy kedvező állásokat foglaljanak maguknak a fő támadásuk idejére, amit csütörtök reggel indítottak meg Aleppo tartomány dél-keleti részei ellen.

Ez az akció éppen csütörtök reggel történt, amikor megrohamozták a Szíriai Arab Hadsereg védelmi állásait, amelyek körül veszik a Kweiers Katonai Repülőbázist nyugati és déli irányból; a vahabita terroristák ezen rohama azt a célt szolgálta, hogy megtörje az erődített állásaikban védelmi harcra régóta berendezkedett szíriai katonák ellenállását, akik ezt a stratégiai jelentőségű repülőteret oltalmazzák.

A térséget elárasztó ISIS terroristák balszerencséjére a támadók a bázis déli és nyugati őrhelyeit védő katonák kemény ellenállásába ütköztek, akik 25-nél több ellenséges fegyveressel végeztek és visszaverték ezt Kweiers Katonai Repülő Bázis elleni jól összehangolt támadást.

Az ISIS terrorszervezet újabb támadást indított a Kweiers légi támaszpont ellen Aleppo tartományban

10647150_543065559169325_4384045012917815707_n

Kweiers légi támaszpont

A légi bázis rendkívüli fontosságú az Észak-Szíria légtere feletti uralom megtartásában, ezért támadják a fekete zászló alatt rohamozó vahabita hordák. A bázis védelme szilárd. Már az ISIS felemelkedése óta próbálják elfoglalni. A légi támaszpont ellátását légi úton biztosítja a Szíriai Arab Légierő. A bázis komplexum saját mélyfúrású kutakkal rendelkezik, vízellátása megoldott. A bázis generátorai elegendő elektromos árammal látják el a telepített radar berendezéseket. A repülőszemélyzet mellett jól kiképzett szárazföldi alegységek és haditechnikai eszközök képezik a védelem alapját. A védműveket alaposan kiépítették.

.

Az ISIS terroristák megtámadták Deir Ezzor városát miután a Köztársasági Gárda áttelepült Damaszkusz tartományba

11042963_974711779227580_5311278737165821144_n-702x336

A Köztársasági Gárda vezetője

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet nagy támadást indított Deir Ezzor tartományi székhelye ellen miután a Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 104. Dandárát a Kelet-Ghoutha régióba vezényelték Damaszkusz tartomány területére, ez a kelet-szíriai fronton állomásozó katonai erő létszámának a csökkenését jelentette.

Az ISIS terroristák nem vesztegette az időt, hogy támadásba lendüljenek Deir Ezzor tartományban, megrohamozták Al-Szina (iparterület), Al-Arfa, Al-Ruszafa, Al-Rashidijeh, Dzsubejleh, Al-Kanamat és AAl-Hawika kerületeket a tartományi fővárosban, mellette még támadás érte Al-Dzsafra és Al-Murijah falvakat is. A támadás érintette a Szakkr-szigetet és a Deir Ezzor Katonai Repülő Bázist.

Egy katonai forrás szerint az ISIS fegyveresei képesek voltak beszivárogni Al-Szina, Al-Afra, Al-Rashidijeh kerületekbe és állásokat foglaltak ezeknek a körzeteknek a keleti peremén, miközben a Szíriai Arab Légierő megkezdte feltartóztatni az előrenyomulásukat intenzív légi csapásaival.

Al-Murijahban az ISIS fegyveresei megszállták a falu területének felét, ezután a Szíriai Arab Hadsereg 137. Gépesített Dandára megütközött velük erőszakos összecsapások sorozatában a pénteki nap folyamán. Az ISIS fegyveresek előrenyomulását a Szíriai Arab Fegyveres Erők az éj leszállta előtt megállították.

Keletre Al-Murijah falutól az ISIS terroristák képesek voltak megszállni némi területet az Al-Alish kerületben a Szakkr-sziget szélén, amikor elfoglaltak egy mólót a sziget keleti partszakaszán mielőtt a Szíriai Arab Hadsereg erősítésnek küldött katonái megérkeztek és visszaverték az ellenséges fegyvereseket.

A Deir Ezzor Légi Bázist védő katonák újra egy alvás nélküli éjszakát virrasztottak át csütörtök éjjel és az egész pénteki napot az ISIS terroristák többszörös támadási kísérletei miatt; azonban a repülőteret védelmező katonák sikeresen visszaverték az ISIS fegyveresek betörési kísérleteit a keleti védelmi vonalon.

Szombaton kiújultak a harcok az ISIS terroristák kísérleteivel, hogy területeket szálljanak meg Deir Ezzorban. Az összecsapások még zajlanak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑