Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 04. 30.

Meg akarják akadályozni a szíriai és iraki hadsereg egyesülését

2017. 04. 30.

Gyakran elkerültük, hogy a jordániai határon kialakult helyzettel kapcsolatos kérdésekre válaszoljunk, azonban amióta a főparancsnok nyilatkozott erről, meg fogunk osztani néhány ezzel összefüggő hírt, amelyet máshol valószínűleg nem fognak olvasni.

Az Iraki Fegyveres Erők sikerei után, és a Szíria és Irak közötti magas szintű katonai együttműködéssel nem titok, hogy a Szíriai és az Iraki Fegyveres Erők együtt nyomulnak a közös határvonal felé, amivel kapcsolatban a szíriai és az iraki katonai vezetés többször egyértelművé tette, a határvonal nem jelenti azt, hogy ott a hadműveletek meg fognak állni, valamint mindkét hadsereg habozás nélkül átlépheti a határokat, akár szárazföldön, akár a levegőben. Már többször tapasztalhattuk ezt a légi műveletek estében és csak idő kérdése, amíg a közös egyetértés Szíria és Irak között egy teljes katonai szövetséggé alakul. Ha emlékeznek, már utaltunk erre ezen az oldalon pár hónapja.

Ez nagyon sok okból nem hangzik jól bizonyos nyugati hatalmaknak, egészen pontosan az Amerikai Egyesült Államoknak (az ott uralkodó pénzarisztokráciának), az Egyesült Királyságnak és más szövetségeseiknek, amelyek arra spekulálnak, hogy délnyugati irányból törnek be Szíriába, konkrétan az Al-Tanf határátkelő térségében, amely a Szíria-Irak-Jordánia közötti határvonalon fekszik (a térképen vörössel jelölve), valamint mepróbálnak észak felé nyomulni a szíriai-iraki határ mentén, egészen a “C” pontig, ami elsődleges céljuk, és a térképen lévő “A” és “B” pontokig, amennyiben képesek lesznek ezt megtenni. Ezzel tényleges határt képeznének Szíria és Irak között, egy ütközőzóna létesítésével.

Hogy ezt megtegyék, összegyűjtötték szárazföldi erőiket Jordániában és arra számítanak, hogy hamarosan elindítanak egy ilyen hadműveletet. A jordániaiak természetesen csak eszközök a kezükben, a részvételük, amennyiben sor kerül rá, csak jelképes lesz, semmi több.

Jordánia önmagában nem rendelkezik a katonai képességekkel és a gazdasági háttérrel sem, hogy finanszírozzon egy ilyen méretű hadműveletet.

Mindeddig a szíriai katonai vezetés álláspontja egyértelmű, a vahhabita terrorizmus legyőzése után minden (nem szövetséges) külföldi haderő el fogja hagyni Szíria földjét. Ne számítsanak érzelmi alapú és irracionális válaszlépésekre a szíriai katonai vezetéstől.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑