Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 11. 18.

Szíria kész felvenni a kapcsolatot Washingtonnal – az USA nem támad

2016. 11. 18.

Bashar Al-Assad média tanácsadója, Shaaban szerdán kijelentette, hogy nincsenek semmiféle titkos tárgyalások Washingtonnal. Rámutatott arra, hogy Damaszkusz megerősödött szándéka, hogy kész felvenni a kapcsolatot az Egyesült Államokkal.

A „Korrekciós Forradalom” 46. évfordulója alkalmából tartott egyik ünnepségen, amelynek házigazdája az Újságírók Szakszervezete volt Damaszkuszban, Shaaban kifejtette, hogy „Szíria jó kapcsolatokat szeretne kialakítani az egész világgal, amelyek közben nem veszélyeztetik a nemzeti érdeket és elveket”.

Hozzátette, hogy „az amerikai kormányzat nem volt képes teljesíteni a megállapodásokat az Orosz Föderációval arról, hogy hogyan vegyék fel a kapcsolatokat másokkal”.

Az újonnan megválasztott elnökkel, Donald Trumppal kapcsolatban azt mondta Shaaban: „Mi most egy megfigyelő és tanuló szakaszban vagyunk, nem ítélkezhetünk, de a jelek eddig jók”. Hozzátette, hogy jelenleg minden, amit a szírek akarnak, az csupán annyi, hogy „ne avatkozzanak bele az ügyeikbe”.

A média tanácsadó azt kívánta, hogy az új amerikai kormányzat politikája „kiegyensúlyozott és normális” legyen, továbbá vegye figyelembe azt a történelmi szakaszt, amelyen éppen keresztül megy a világ.

A jelenlegi helyzetről Shaaban azt mondta, hogy „Szíria elkövetkezendő győzelme az igazság, az „Ellenállás tengelyének”, és az összes olyan országnak a győzelme lesz, amelyek az államok párbeszédeken alapuló és azzal megoldható szuverenitásában hisznek, nem pedig az előkelőségben és az arroganciában”.

Az arab-izraeli tárgyalásokkal kapcsolatban a tanácsadónő kijelentette, hogy „két alapelv van a szíriai politikában”. Először is az arabok egységesítésére való erőfeszítések, valamint az, hogy megteremtsék a biztonságot a palesztinoknak, a libanoniaknak és a szíriaiaknak. Másodszor pedig az, hogy a béke legyen igazságos és átfogó mindenki számára. Minden lépés nemzeti, regionális és nemzetközi szinten is erre irányuljon.

Az amerikai koalíció nem támogatja a törököket a szíriai Al-Baab város megtámadásában

A nemzetközi koalíció, melynek az élén az Egyesült Államok áll, kijelentette, hogy nem támogatja Ankara jelenlegi hadműveleteit a fegyvereseivel abban, hogy megtámadják az észak-szíriai Al-Baab városát.

المتحدث العسكري باسم التحالف جون دوريان

A katonai koalíció szóvivője, John Dorian, kijelentette Bagdadból, hogy Törökország önállóan indította el a műveleteket Al-Baab városa ellen. Ezzel mutatott rá arra, hogy Washington visszavonta azokat a speciális erőit, amelyek támogatták és vezényelték a török erőket és szövetségeseit.

Dorian hozzátette, hogy azoknak a diplomáciai tárgyalásoknak, amelyek jelenleg Törökország és a koalíció között folynak, megállapodást kell eredményeznie, annak érdekében, hogy megakadályozza a köztük és a szíriai fegyveres erők között kialakulni látszó fegyveres összecsapást.

Orientalista.hu – Syriana (SANA, Al-Alam)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑