Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 04. 25.

Szíria oroszlánja: Zahreddin tábornok

2016. 04. 25.

A drúz közösségbe született, később az Assad rendszer szolgálatába állította tehetségét az a katona, akinek kulcsszerepe van abban, hogy a szír kormányerők már közel egy éve tartani tudják Deir Ezzor városát az Iszlám Állam tengerében. Bemutatjuk Isszam Zahreddint, a szír Köztársasági Gárda parancsnokát.

Hogyan tudja az Assad rendszer még mindig tartani Deir Ezzor városát? Gyakran teszik fel ezt a kérdést azok, akik a szíriai háború frontvonalaira néznek. A kelet-szíriai települést gyakorlatilag minden irányból az Iszlám Állam veszi körül, még a nemrég visszafoglalt Palmyra is több mint 200 kilométerre fekszik tőle.

Ostromgyűrű Deir Ezzor körül

Ilyen körülmények között azt gondolnánk, Deir Ezzor egyedül annak köszönheti, hogy nem került a terroristák kezére, hogy azok nem tartják fontosnak az elfoglalását. Csakhogy ez nincs így: a szélsőséges iszlamisták már két éve próbálják bevenni a várost, és már több alkalommal is megkísérelték elfoglalni azt a repülőteret, amely a településen rekedt katonáknak az egyetlen összeköttetése Damaszkusszal.

deir ezzor maps

Az oroszlán

Akik azonban figyelemmel kísérik a szíriai hadi eseményeket, egyre gyakrabban találkozhatnak Isszam Zahreddin nevével, aki a szír katonai elit alakulat, a Köztársasági Gárda parancsnokaként egyenesen a harctérről irányítja az Iszlám Állam elleni rohamot.

Zahreddin egy dél-szíriai városában látta meg a napvilágot 1961-ben, szülei drúzok voltak. Ez az egyistenhívő vallási közösség az iszmáilita síita iszlámból alakult ki, tagjai eredetileg Libanonban éltek, ahonnan az újkori villongások során sokuk áttelepült a mai Szíriába és Izraelbe. A drúzok sajátos vallásuk szabályai alapján lojálisak a mindenkori uralkodó hatalomhoz, ezért Szíriában mindvégig kiálltak a hatalmon lévő rendszer mellett.

Az ifjú Zahreddin a katonai pályát választotta, 21 évesen tiszti rangot kapott a szír hadseregben, 1987-ben pedig a Köztársasági Gárdában volt része hasonló elismerésben. A 2011-ben kirobbant szíriai háborúban a legismertebb drúz tiszt lett, aki az Assad rendszer oldalán harcol, sikerei nyomán kapta „a Köztársasági Gárda oroszlánja” becenevet.

A lázadók és a dzsihadisták rémálma

Hamarosan Zahreddin a leggyűlöltebb katonatiszt lett a lázadók körében. 2012-ben az ellenzék kétszázezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére – ennél magasabb összeget csak annak fizetnének, aki Assadot teszi el láb alól. Azonban ez korántsem bizonyult egyszerű feladatnak, mert – az Al Masdar News szerint – a személyes testőrsége akár az életét is adná, hogy megvédje a parancsnokot.

2014 végén azt a feladatot kapta, hogy Deir Ezzornál indítson ellentámadást az IÁ állásai ellen, ami sikeresen zárult: tíz nap alatt sikerült visszafoglalnia a város melletti hegycsúcsot és egy katonai bázist. Később a kurd erők ellentámadását segítette Haszakánál, de a legfontosabb feladat még hátravolt, ugyanis 2015 májusában a szélsőséges iszlamisták ostromgyűrűbe fogták Deir Ezzort. S mivel Zahreddin már ezen a területen bizonyított, ő kapta a feladatot, hogy megvédje a várost az IÁ-tól.

Zahreddin és a Köztársasági Gárda csata közben:

Miután a Köztársasági Gárda helyi egységei sorra visszaverték a szélsőségesek támadásait, Zahreddin immáron az IÁ célpontja lett. Ez év elején a terroristák már büszkén jelentették, hogy sikerült megölniük a parancsnokot, azonban csalódniuk kellett: a közzétett videó alapján Zahreddinnek semmi baja nem esett. Az Al Masdar News cikke szerint Zahreddin azért is népszerű a katonái körében, mert mindig az első sorokban harcol velük az ellenséggel, ugyanazt az ételt eszi, mint ők, és még a szállása is ugyanolyan, mint a harcosoké.

Nagy feladat vár rá

Most azonban még az eddigieknél is nagyobb kihívás vár a Köztársasági Gárda oroszlánjára: Wael Al-Halaki, Szíria miniszterelnöke ugyanis bejelentette, hogy a szíriai fegyveres erők megkezdik Deir Ezzor felszabadításának előkészítését.

A helyzetet alaposan megnehezíti, hogy az iszlamisták már felkészültek a kormányerők közelgő offenzívájára, ezért újabban az a céljuk, hogy a város repterének elfoglalásával elvágják a várost védő erők utánpótlását. Deir Ezzorban egyébként már most is katasztrofális viszonyok uralkodnak: az ostromgyűrűben rekedt százhúszezres lakosság éhezik, mivel a szélsőséges iszlamisták az élelmiszer-szállítmányokat sem engedik bejutni.

Zahreddinre így most óriási felelősség hárul: a Palmyrába visszarendelt Tigris-alakulatokkal összehangoltan kell szétverniük a terroristák ostromgyűrűjét. Az eddigi tapasztalatok alapján ehhez a Tigris-alakulatok vezetőjének, Suhejl Al-Hassannak, vagyis a Tigrisnek és Isszam Zahreddinnek, az oroszlánnak minden tehetségére szükség lesz.

Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑