Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 04. 26.

Szíria: Samia kitart

2016. 04. 26.

Amikor a dzsihádisták 2013-ban Homsz tartományban megtámadták a szülővárosát Sadadot, Samia napokig bezárkózott a házába. Férjét az Iszlám Állam (IS) 2015 novemberében megölte. Samia azonban szülővárosában akar maradni.

Samia (biztonsága érdekében álnevet használunk) lelkes tanárnő volt és boldogan ment férjhez. Minden csak még tökéletesebbnek tűnt, amikor két évvel ezelőtt édesanya lett. Hogy is sejthette volna, hogy hamarosan a halál szemébe kell néznie? Pedig pontosan ez történt, amikor a dzsihádisták lerohanták szülővárosát, a keresztény Sadadot.

Az iszlámista lázadók a Szabad Szír Hadsereg és az al-Kaidához köthető al-Nuszra Front tagjai voltak. Samia a férjével tíz borzalmas napot töltött el négy fal közé zárkózva. A dzsihádista harcosok legyilkolták a keresztényeket, meggyalázták a templomokat, földúlták a keresztény tulajdonban lévő házakat és üzleteket. Végül a kormánycsapatok kiverték Sadadból a fosztogató fölkelőket.

Visszaszorítják az Iszlám Államot (IS)

A környéken aránylag hosszú ideig nyugalom honolt, mígnem az IS 2015 novemberében offenzívát indított Sadad ellen. Samia férjét egy aknagránát megölte. Azt, hogy ő maga ép bőrrel megúszta, a Sadadot védő kormányerőknek köszönheti. A hadseregnek légi támogatás nélkül sikerült megállítani a várost mindössze két km-re megközelítő iszlámista támadókat. John Eibner, a CSI Közel-Kelet projektjének vezetője így látja: „Ez a siker adott elég erőt nekik ahhoz, hogy megvédjék a kisvárost.”

Samia – aki időközben két gyermek édesanyja lett – szintén nem akarja elhagyni magát. Hazájában az élet jelenleg hatalmas kihívást jelent. A Damaszkusz és Homsz közti félúton található, több mint hatezer lakosú Sadad valaha virágzó városka volt. Ma lepusztult romváros: az áramot naponta csak rövid időre kapcsolják be, és a meleg víz ismeretlen fogalom. Az árak robbanásszerűen emelkednek. Az USA és szövetségesei által bevezetett szankciók nagyon megnehezítik a rohamosan csökkenő számú lakosság mindennapjait.

De a gazdasági összeomlástól való félelem csak az egyik tényező. Végtére is Samiát támogatják a családtagjai. Sokkal aggasztóbb az iszlámisták közelsége. Az emberek természetesen megkönnyebbültek, amikor visszaverték őket. „De mi lesz, ha egyszer visszatérnek?”

Sadad nemcsak Samia szülővárosa, hanem több mint ezer éve itt élő őseié is. A folyamatos rettegés mégis azt súgja: menekülnie kell. Ám ő szereti szülővárosát és – ha lehet – itt akarja fölnevelni a gyermekeit. A bensőjét gyötrő kétségektől azonban nehéz megszabadulnia…

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑