Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2015. 01. 29.

Szíria: Sára nővér a gyerekekért

2015. 01. 29.

A menekültek helyzete három év óta mit sem javult. Ezért továbbra is segítségre szorulnak.

960220_885074048180984_8814265075761755687_nSzíriában 2011 óta polgárháború tombol, melynek következtében több mint 3 millióan a szomszédos országokba menekültek. Tízezrek próbálkoztak Nyugaton letelepedni. A belső menekültek száma – akik nagyrészt az Aszad elnök fennhatósága alatt lévő területekre húzódtak – mintegy 6.5 millióra tehető.

„Továbbra is abban reménykedünk, hogy a helyzet javulni fog” – írta legutóbb Sára nővér (álnév), a CSI szíriai projektpartnere, aki fáradhatatlanul segíti a menekültcsaládokat. A menekültek azonban kételkednek. „Az utóbbi időben egyre több keresztény gondolkodik a kivándorláson” – mondja a nővér, aki önkéntes társaival együtt az otthonmaradásra biztat mindenkit. A CSI támogatja Sára nővér erőfeszítéseit.

Az élet megy tovább

A tízéves Natália (álnév) Homszból érkezett. Sára nővér a CSI adakozóinak pénzügyi segítségével az ő életét is megkönnyíti. „Jó körülmények között éltünk, mikor a terroristák elfoglalták Homszot, és a mi házunkat is lerombolták. Hanyatt-homlok kellett menekülnünk, és csak néhány ruhát tudtunk fölkapni” – meséli a lány. Libanonba mentek a határ menti keresztények völgyébe, ahol két hónapig egyetlen helyiségben szorongott az egész család. Ott hallottak Sára nővérről. „Ő biztosított nekünk lakást, és fizette a bérleti díjat. Havonta kaptunk tőle élelmiszert, és az édesapámnak szerzett állást is. Ő most taxisofőrként dolgozik.”

Natália rendszeresen részt vesz a gyerekprogramokban, és Sára nővér elintézte neki, hogy fölvegyék egy állami iskolába. Ez olyan ritkaság, ami csak kevés menekültgyereknek adatik meg. „Nemrég kezdhettem meg az iskolaévet. Sára nővér fölszerelt minden szükségessel: iskolatáskát, egyenruhát, füzeteket, tollat, ceruzát is kaptam tőle.” Natália nagyon hálás, bár továbbra is arról álmodik, hogy egyszer hazatérhet Homszba. De tudja, hogy ez most még lehetetlen. „De bízom Istenben, hogy egy napon visszamehetek.”

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑