Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 10. 14.

Szíria: Több fronton offenzívát indítottak a kormányerők

2015. 10. 14.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges milíciák, több tartományban offenzívát indítottak a terrorszervezetek ellen. A kormányerők fontos sikereket értek el a Golán-fennsíkon éa Hama tartományban.

A Szíriai Arab Hadsereg támadása sokkolta a vahhabita “felkelőket” Észak-Hamaban; Atszhan felszabadult

syria army tankA Szíriai Arab Hadsereg 10. Páncélos Hadosztály 87. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Maharda városi kontingensével lecsapott a Liwa Szukkur Al-Ghaab, a “Szabad Szír Hadsereg 101. dandár”, a Harakat Ahrar Al-Sham és az Al-Kaida (Dzsabhat Al-Nuszra) terrorszervezetek fegyvereseire egy erőteljes támadással a kiemelt fontosságú Atszhan településnél Hama tartomány északi területén, végezve 20 ellenséges terroristával és elfoglalva az állásaikat.

Egy katonai forrás Maharda városából közölte, hogy a Szíriai Fegyveres Erők áttörték a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezet védelmi vonalait Atszhannál a vahhabita fegyveresekkel vívott intenzív tűzharcokat követően a település déli szektorában, ami korábban szinte áthatolhatatlan volt a korábbo szerdai összecsapások alkalmával.
A Harakat Ahrar Al-Sham, az FSA “101. dandár” és a Dzsabhat Al-Nuszra vahhabita “felkelőinek” balszerencséjére az Orosz Légierő MI-24PN harci helikopterei újra felbukkantak, hogy megadják a szükséges légi fedzetet a Szíriai Fegyveres Erők számára, amivel meggyorsították az ellenséges védelmi vonalak lerohanását és az egész város elfoglalását négy órás harcban.

Atszhan elfoglalásával és a Tal Szikik magaslat feletti ellenőrzés helyreállításával a Szíriai Fegyveres Erők elsődlegesen jó helyzetbve kerültek, hogy egy nagy kiterjedésű támadást indítsanak az Észak-Hamaban lévő területsáv ellen, ami már 2014 óta a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnokságának kieemelt célpontja.

A Szíriai Arab Hadsereg rakéta sorozatvetői (MLRS) terroristák állásaira mérnek csapásokat Al-Szikik településen mielőtt előrenyomulnak

A felvételt a megszállók készítették, jajveszékelnek a településen rekedt “szent harcosaik” miatt és megjegyzéseket tesznek, hogy milyen végzet vár rájuk.

Megjegyzés: Ennek a településnek a polgári lakosságát evakuálták, melőtt az Al-Nuszra terroristák és más terrorista szervezetek fegyveresei megszállták, az ott maradókat, akik menedéket nyújtottak a terroristáknak, a Szíriai Légierő ledobott röplapokkal figyelmeztette a terület elhagyására.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte a vahhabita megszállókat a Golán-fennsíkon; Az ENSZ-domb a hadsereg ellenőrzése alatt van Kunejtrában

syria army kunejtiraA “Szabad Szír Hadsereg” nevű konglomerátum “Déli Front Dandára”, a Harakat Ahrar Al-Sham és az Al-Kaida (Dzsabhat Al-Nuszra) terrorszervezetek elfoglalták a hadászatilag nagyon fontos fekvésű “ENSZ-dombot” (Tal Kabaa magaslat) miután heves harcot vívtak szomaton reggel a Szíriai Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) a Golán-fennsíkon Al-Kunejtra tartományban.

Azonban alig 6 órával ezután, hogy bejelentették a fontos magaslat elfoglalását, a vahhabita “felkelőket” megtámadták a Szíriai Nemzetvédelmi Erők egységei: a Fudzs Al-Dzsulan (Goláni Ezred) és a Liwa Szukkur Al-Kunejtra (Kunejtra Sólymai Dandár) az ENSZ-dombon.

Ez a roham sikeresnek bizonyult a Goláni Ezred és a Kunejtrai Sólymok Dandár katonái számára, mert teljes ellenőrzést szereztek az ENSZ-domb felett a “Déli Front”, a Dzsabhat Al-Nuszra és a Harakat Ahrar Al-Sham megszálló terroristái elleni rövid összecsapásban a Golán-fennsíkon; a vahhabita “felkelők” offenzívájának célja az volt, hogy betörjenek a kormányerők ellenőrzése alatt álló erősségbe, Khan Arnabehbe.

Az ENSZ-domb nyugatra van Khan Arnabehtől, ami a kormányhű erők ellátását biztosító város és a Nemzetvédelmi Erők kontingenseihez csatlakozó újoncok kiképzésének a helyszíne, akik a vahhabita megszállók ellen harcoló nemzetvédelmis alegységekhez kerülnek beosztásra a Golán-fennsíkon.

Miközben Daraa tartományban csillapodtak a harcok az elmúlt hónapban addig Kunejtra területe a vahhabita megszállók célpontja volt, akik már két nagy offenzívát indítottak két hónap alatt.

A Szíriai Arab Hadsereg elit magasabb egysége új győzelmekre készül Észak-Szíriában

syria army elitA Szíriai Arab Hadsereg újonnan megalakított 4. Hadteste előretör az ország északi részeiben

“A Szíriai Arab Hadsereg 4. Hadtestének megalakítása mély benyomulást fog eredményezni az északi területekre és a megszálló terrorista csoportok összeroppantását.” – mondta Issza Al-Zaher az FNA hírügynökségnek.

A jól szervezett magasabb egység tapasztalt a különböző időjárási viszonyok között megvívandó harcban és különböző fajta harcászati módszereket sajátított el.

A Szíriai Arab Hadsereg újonnan megalakított hadtestének 60 és 100 ezer közötti létszámú katonája van különböző színtű harci tapasztalattal. Korábbi jelentések alapján a hadsereg kiterjedt és jelentős hadműveletekre készülődött Szíria északi részeiben, miután Oroszországból logisztikai támogatás érkezett.

“Gyors katonai műveletek, amelyek döntő fontosságúak lesznek hamarosan elkezdődnek Idleb tartományban, Dzsizr Al-Shughurban és Aleppoban északon.” – jelentette ki Ali Makszud rangidős politikai elemző az FNA hírügynökségnek.

Megemlítette, hogy a hadsereg arra készül, hogy ellenséges menetoszlopokat semmisítsen meg, amelyek Damaszkusztól Homsz felé tartanak és onnan Lattakiába, Idlebbe és Hamaba.

Két település Hama északi területén és egy magaslat került a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alá

A Szíriai Arab Hadsereg folytatta a hadműveleteit az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet és az Al-Kaida (Dzsabaht Al-Nuszra) megszálló terroristái ellen, végezve nagy számú ellenséges fegyveressel és megsemmisítve fegyverzetüket.

Hama tartomány:
A hadsereg helyreállította az ellenőrzést két település felett Hama tartomány északi területén.
A hadsereg egységei helyreállították az ellenőrzést Atszhen és Tal Szikkik települések felett Hama tartomány északi részén, miután Al-Basha település is a kezükbe került megelőző nap.
A hadsereg műszaki katonái átfésülték a két települést robbanóanyagok után kutatva és hatástatlanítottak két robbanószerkezetet, amiket terroristák telepítettek a visszavonulásuk után.
Eközben a Szíriai Légierő és a hadsereg tüzérsége több mind 125 vahhabita terroristával végzett a Dzsabhat Al-Nuszra és az ISIS soraiból egy nagy kiterjedésű hadművelet keretében, ami a megszálló terrorista szervezetek ellen indult Hama tartomány északi területén.
Egy aktonai forrás közölte a SANA-val, hogy a Légierő intenzív légi csapásokat mért a Dzsabhat Al-Nuszra és az ISIS terroristák állásaira Atszhan, Al-Lataminah és Tal Szikik településeknél a tartomány legészakibb körzeteiben.
A forrás szerint a Dzsabhat Al-Nuszra és az ISIS terrorszervezet 50 fegyverese hullott el és sok száz másik sebesült meg a légi csapásokban, ezenkívül több páncélozott jármű és lőszerraktár megsemmisült.
Ugyenebben az összefüggésben a Dzsabhat Al-Nuszra 75 terroristája halt meg, több légvédelmi gépfegyverrel felszerelt jármű és “BGM-71 TOW” irányított páncéltörő rakéta indítóberendezés (USA adófizetők ajándéka az Al-Kaidának) semmisült meg tüzérségi zárótűzben, amit a hadsereg tábori tüzérsége zúdított a megszállók fedezékeire Um Haratain településen a tartomány északi területén.
A Szíriai Légierő ezenkívül légi támadások sorozatát hajtotta végre a Dzsabhat Al-Nuszra terroristák állásaira Kafr Nabudah városánál és Al-Kasszabijeh, Moghr Al-Hamam és Al-Zijarah falvaknál Hama tartomány távoli északnyugati csücskében.
A légi csapásokban sok terrorista hullott el és sebesült meg, valamint gépfegyverekkel felszerelt járművek és nagy mennyiségű fegyverzet és lőszer semmisült meg a forrás szerint.
Egy másik katonai alegység fegyvereinek összpontosított tüzével lőtt szét négy teherautót, amelyeket a megszálló terroristák teljesen lőszerekkel töltöttek meg. A katonák egy ötödik teherjátművet foglaltak le, szintén lőszerekkel megrakva az Al-Alman táborban a tartomány északi területén. A források elmondták, hogy a hadsereg egységei fokozatosan nyomulnak és haladnak előre a hadművelet során az Al-Ghaab-síkságon és Hama tartomány északkeleti részén, miután megsemmisítik a megszálló fegyveresek erődítéseit és “BGM-71 TOW” irányított páncéltörő rakétaindtó berendezéseiket.

Idleb tartomány:
A szomszédos Idleb tartomány déli területén a Szíriai Légierő pontos légi csapásokat hajtott végre a megszálló vahhabita terroristák állásai ellen Khan Shejkhun városában, Al-Hbejt, Al-Tamana és Tal Merej településeken súlyos veszteségeket okozva a terroristáknak.

Homsz tartomány:
Precíz katonai műveletek kerültek végrehajtásra az ISIS terroristák rejtekhelyei és manőverező csoportjai ellen Homsz tartomány keleti területén főleg Raszm Al-Abd, Habrah Al-Gharbijeh, Um Twejneh és Al-Szhindakhijeh Al-Szhamelijeh településeken.
Az említett területen zajló hadműveletekben sok ISIS terrorista halt meg, fegyverzetük és lőszereik megsemmisültek.
Homsz tartomány északi területén a hadsereg egységei súlyos veszteségeket okoztak a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetnek Um Sharshuh, Al-Hilalijeh, Hush Al-Zabadi, Al-Ghanto, Al-Ashrafijeh és Tal Abu Al-Szanaszel településeken.
A hadsereg Al-Rasztan duzzasztó művet védő alegységei fegyveres terrorista csoportokkal csaptak össze, amelyek megpróbálták megtámadni a gátrendszer körüli katonai őrhelyeket. A katonák likvidálták és megsebesítették a támadó csoportok tagjainak nagy részét miközben a maradékuk elmenekült.

Aleppo tartomány:
A hadsereg egységei több terroristával végeztek, a legnagyobb részük a Dzsabhat Al-Nuszra szervezet tagja volt és megsemmisítették a gépfegyverekkel felszerelt járműveiket a Tudományos Kutatások Központ épülete környékén és Al-Manszura faluban Aleppo tartomány nyugati területén.
A forrás hozzátette, hogy több terrorista halt meg és sebesült meg, valamint felszerelésük és lőszereik megsemmisültek a harcállásaik ellen végrehajtott katonai művelet során Al-Wadihi faluban a tartomány déli területén.
A hadsereg egységei ezenkívül összpontosított tüzet zúdítottak a terrorszervezetek harcállásaira és fedezékeire Hraitan településen északra Aleppo városától, megsemmisítve a terroristák sok járművét, valamint a rajtuk tárolt fegyvereket és lőszereket.
Eközben a hadsereg más alegységei intenzív műveleteket hajtottak végre az ISIS terrorszervezet állásai és fedezékei ellen keletre Asz-Szafira városától Tal Rimanban és Shamerben a tartomány keleti területén, likivdálva sok terroristát.
ISIS terroristák tucatjai haltak meg, gépfegyverekkel felszerelt járműveik semmisültek meg a Szíriai Légierőnek a megszállók állásai ellen végrehajtott csapásaiban Al-Bakkdzsia, Kaszir Al-Ward, Tal Al-Naam és Tal Esztabil településeken a tartomány keleti területén.
Egy másik esetben a Légierő Akadémia komplexumába telepített tüzérség ISIS terroristák járműveit semmisítette meg az Akadémia környékén, az Al-Rakka tartományba vezető nemzetközi jelentőségű országúton.
A hadsereg egyik alegysége súlyos veszteségeket okozott a terrorszervezetek személyi állományának és hadfelszerelésüket semmisítette meg az Al-Najrab légi támaszpont körüli térségben, 10 kilométerre keletre Aleppo városától.
Több terroristák által használt rejtekhely semmisült meg minden bennük tárolt fegyverrel és lőszerrel, valamint terroristával a hadsereg hadműveleteiben az Al-Rashidin, az Al-Lajramun kerületekben és az Al-Kasztelo kürúton Aleppo városában.
Eközben a takfiri terrorszervezetek elismerték a közösségi média felületeiken, hogy több tagjuk meghalt, közöttük Mohammad Tabszhu a Dzsabhat Al-Shamija terrorszervezet úgynevezett “Sharia Irodájnak” önjelölt “alelnöke” és az Ali Hajjani nevű vahhabita terrorista.

Lattakia tartomány:
Több terroristák által használt jármű, aknavető és tüzérségi eszköz semmisült meg a Szíriai Légierő terroristák állásai és fedezékei elleni végrehajtott intenzív légi csapásaiban a tengerparti Lattakia tartomány északi hegyvidéki területein.
A légi csapások a Dzsabhat Al-Nuszra terrorista szervezet állásait sújtották Szalma városában, Dzsib Al-Ahmar, Abu Riszha és Rwajszet Al-Tanbur falvakban 50 kilométerre, északra Lattakia városától.
Több terrorista meghalt a légi támadásokban és a járműveik megsemmisültek, valamint tüzérségi eszközeik és Grad rakétáik is megsemmisültek.
Eközben polgári források közölték a SANA riporterével a tartomány északi területén, hogy török mentőgépkocsik léptek át a határon és sebesült vahhabita terroristákat szállítottak törökországi kórházakba.

Daraa tartomány:
A hadsereg tüzérsége a Dzsabhat Al-Nuszra terroristák gyülekező csoportjait lőtte északra Kafr Shamsz településtől a dél-szíriai Daraa tartomány északi területén.
A terrorista szervezetek többféle típusú járműve semmisült meg a hadsereg egyik műveletében Shejkjh Miszkin településen 22 kilométerre Daraa városától.
Egy másik katonai alegység megsemmisített egy tankelhárító tüzelőállást az összes ott lévő vahhabita fegyveressel Al-Gharijeh Al-Gharbijeh falu északi részén a tartomány északkeleti területén.
A hadsereg ezenkívül több terroristát likvidált és sebesített meg, valamint megsemmisítette fegyverzetüket és lőszereiket a rejtekhelyeikre és gyülekező csoportjaikra mért csapásokban a Khirbet Ghazalehtől délkeletre fekvő térségben.
Eközben a terrorszervezetek elismerték a hozzájuk lojális közösségi médiafelületeken, hogy több tagjuk meghalt Daraa tartomány különböző körzeteiben, közöttük: Abdullah Ahmad Al-Khatin és Laith Khaled Al-Hadzs az úgynevezett Liwa Dzsizr Horan terrorszervezet tagja.

Kunejtra tartomány:
A hadsereg helyreállította az ellenőrzést egy stratégiai fontosságú magaslat felett
Harctéri források közölték, hogy a hadsereg egyik alegysége a Nemzetvédelmi Erők támogatásával helyreállította az ellenőrzést a Tal Al-Kaba magaslat felett Kunejtra tartomány területén miután semlegesítették az utolsó terrorista csoportot a térségben.
A források elmondták, hogy a hadsereg összpontosított hadműveletek sorozatát hajtotta végre, amiben terrorista csoportokat támadott, amelyek korábban beszivárogtak az Arnabeh város melletti stratégiai fekvésű magaslatra. A hadműveletek során, sok terrorista semlegesítését követően teljesen helyreállt az ellenőrzés a domb felett. A likvidált terroristák között van a “Liwa Al-Furkhan” csoport egyik vezére, a túlélő vahhabita terroristák Dzsebata Al-Khaszhab felé menekültek.
A katonai források elmondták még, hogy a terrorszervezetek súlyos személyi és tehcnikai veszteségeket szenvedtek a hadseregtől a Nabaa Al-Szakher faluban zajló hadművelet során a tartomány délkeleti részén.
A terrorszervezetek “rajongói” elismerték a közösségi médiafelületeiken, hogy sok tagjuk meghalt, közöttük: Ibrahim Mohammad Al-Ghazali, Mohammad Abdullah Al-Danajfat, Omar Dzsudeh Al-Ghotani, Abdel Hamid Al-Naszer, Ahmad Muwafakk Al-Nasszer, Mohammad Jasszer Al-Nasszer, Dija Mohhamad Szaleh Ekkbal, Rafat Abdel-Aziz al-Szaleh, akik az úgynevezett “Dzsund Al-Malahem” terrorista csoport tagjai voltak.

Deir Ezzor tartomány:
Egy katonai forrás közölte a SANA-val, hogy a hadsereg egyik egysége 120-nál több vahhabita terroristát likvidált és megsemmisített 4 páncélozott járművet, három közülük robbanóanyagokkal és egy páncéltörő rakéta berendezéssel volt megrakodva keletre a Deir Ezzor Katonai Repülőtértől.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑