Szíria

2016. 11. 11.

Szíriában és Irakban civilek ezrei haltak meg az amerikai légicsapások miattValójában ezrekre tehető az amerikai légicsapások civil áldozatainak száma Szíriában és Irakban, az Egyesült Államok ezeket a veszteségeket igyekszik a valóságosnál kisebbnek beállítani – jelentette csütörtökön a TASZSZ állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Az orosz katonai tárca névtelenül nyilatkozó illetékese ezzel John Thomasnak, az amerikai fegyveres erők közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szóvivőjének nyilatkozatára reagált. Thomas állítása szerint 2015 novembere és 2016 szeptembere között Szíriában és Irakban amerikai légicsapások következtében 64 ember halt meg és további 8 megsebesült.

A TASZSZ informátora szerint ezzel szemben több ezer szíriai és iraki halt meg amerikai légicsapások következtében. A minisztériumi forrás közéjük sorolta azt a 62 szíriai katonát is, akik szeptemberben Deir-Ezzornál vesztették életüket egy koalíciós légitámadásban. Az illető által a hírügynökségnek felsorolt számos eset közül Szíriában Manbidzs elleni májusi-júniusi támadások jártak a legsúlyosabb áldozatokkal, itt 167 civil – köztük 44 gyerek – halt meg. Irakban az orosz védelmi tárca szerint Moszul környékén veszett oda a legtöbb civil amerikai légicsapásokban, csak április 18-án több mint másfél százan.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Moszulban, ahonnan iraki, kurd és koalíciós erők megpróbálják kiűzni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseit, tovább súlyosbodott a humanitárius katasztrófa. Szavai szerint a civil lakosság nemcsak a terroristák, hanem a koalíciós bombázás és ágyútűz elől is menekül.

Zaharova szerint a szíriai Alepponál mintegy hatezer dzsihadista fegyveres próbálja áttörni a szíriai kormányerők által a város keleti negyedei köré vont ostromzárat. Mint mondta, a taktikai irányítást a korábban Nuszra Frontként ismert, ma Dzsabhat Fatah Al-Sham néven működő szervezet végzi.

Orientalista.hu – MTI

, , , , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com