Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 11. 11.

Szíriában és Irakban civilek ezrei haltak meg az amerikai légicsapások miatt

2016. 11. 11.

Valójában ezrekre tehető az amerikai légicsapások civil áldozatainak száma Szíriában és Irakban, az Egyesült Államok ezeket a veszteségeket igyekszik a valóságosnál kisebbnek beállítani – jelentette csütörtökön a TASZSZ állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Az orosz katonai tárca névtelenül nyilatkozó illetékese ezzel John Thomasnak, az amerikai fegyveres erők közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szóvivőjének nyilatkozatára reagált. Thomas állítása szerint 2015 novembere és 2016 szeptembere között Szíriában és Irakban amerikai légicsapások következtében 64 ember halt meg és további 8 megsebesült.

A TASZSZ informátora szerint ezzel szemben több ezer szíriai és iraki halt meg amerikai légicsapások következtében. A minisztériumi forrás közéjük sorolta azt a 62 szíriai katonát is, akik szeptemberben Deir-Ezzornál vesztették életüket egy koalíciós légitámadásban. Az illető által a hírügynökségnek felsorolt számos eset közül Szíriában Manbidzs elleni májusi-júniusi támadások jártak a legsúlyosabb áldozatokkal, itt 167 civil – köztük 44 gyerek – halt meg. Irakban az orosz védelmi tárca szerint Moszul környékén veszett oda a legtöbb civil amerikai légicsapásokban, csak április 18-án több mint másfél százan.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy Moszulban, ahonnan iraki, kurd és koalíciós erők megpróbálják kiűzni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseit, tovább súlyosbodott a humanitárius katasztrófa. Szavai szerint a civil lakosság nemcsak a terroristák, hanem a koalíciós bombázás és ágyútűz elől is menekül.

Zaharova szerint a szíriai Alepponál mintegy hatezer dzsihadista fegyveres próbálja áttörni a szíriai kormányerők által a város keleti negyedei köré vont ostromzárat. Mint mondta, a taktikai irányítást a korábban Nuszra Frontként ismert, ma Dzsabhat Fatah Al-Sham néven működő szervezet végzi.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑